fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte potonule prema 65 USD

Cijene nafte potonule prema 65 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 65 USD nakon što je izvor u Saudijskoj Arabiji izjavio da bi proizvodnja smanjena zbog napada pobunjenih Hutija na naftna postrojenja mogla biti obnovljena za nekoliko sedmica.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 3,72 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,3 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u plusu 8,8 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,4 USD nižoj cijeni, od 60,5 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u minusu 8,05 USD.

Cijene su skočile na oba tržišta nakon napada pobunjenih jemenskih Hutija na saudijska postrojenja, koji su preusmjerili fokus tržišta s potražnje na snabdjevanje.

Na tržištu se proteklih mjeseci strahovalo za potražnju zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba koji koči rast svjetske ekonomije. Sada svi očekuju informacije o obnovi saudijske proizvodnje koja je zbog napada prepolovljena.

Stoga su sve oči sada uprte u Rijad i najavljenu konferenciju za novinare novog saudijskog ministra energetike princa Abdulaziza bin Salmana.

“Potrebna nam je prava procjena štete i plan oporavka. Dok ih ne dobijemo, nećemo znati koliko će snabdjevanje biti smanjeno i koliko će taj period smanjenog snabdjevanja trajati, a to su osnovna pitanja koja ljudi od prošle subote postavljaju”, tumači Samuel Ciszuk iz stokholmskog ELS Analysisa.

Zbog napada dronovima na postrojenja u saudijskim pokrajinama Abkaiku i Kuraisu proizvodnja je smanjena 5,7 miliona barela dnevno. To je najveći pojedinačni poremećaj u snabdjevanju u posljednjih pola vijeka, koji je doveo u pitanje saudijski status pouzdanog dobavljača u slučaju krize.

Cijene pritiska i izgledno stavljanje na raspolaganje strateških rezervi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Japanu i na nivou Međunarodne agencije za energetiku (IEA), ali je uticaj takvih najava neutralizovao geopolitički rizik zbog američke prijetnje osvetom za napad na postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je za napad, po svemu sudeći, odgovoran Iran. On je dodao da ne želi rat.

Teheran opovrgava odgovornost za napade, a objavio je da isključuje mogućnost razgovora s američkim predsjednikom.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 66,43 USD, što znači da je skočila 6,41 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije