fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 63 USD

Cijene nafte porasle iznad 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 USD, podstaknute nadom trgovaca da će cijepljenje protiv koronavirusa oživjeti ekonomiju i potražnju za energentima u uslovima smanjene ponude.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,35 USD. Na američkom tržištu skočila je 1,2 USD na 60,67 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene je prošle sedmice podupiralo disciplinovano smanjenje smabdijevanja iz vodećih proizvođača predvođenih Orgnaizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih, uključujući Rusiju.

Globalno tržište nafte je na putu oporavka, rekao je potpredsjednik ruske Vlade, Aleksandar Novak, procijenivši da bi cijena barela u ovoj godini u prosjeku mogla iznositi od 45 do 60 USD.

“Vidjeli smo da je kolebanje cijena u proteklih nekoliko mjeseci bilo ograničeno. To znači da je tržište uravnoteženo i da su cijene koje danas vidimo u skladu sa stanjem na tržištu”, kazao je Novak.

Trgovce ohrabruje vakcinacija protiv koronavirusa, a pomno prate i američke pregovore o paketu podsticaja u koronakrizi, vrijednom 1,9 biliona USD.

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je prošle sedmice da izdejstvuje podršku grupe zvaničnika iz republikanskih i demokratskih redova.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 60,77 USD, što znači da je porasla 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...