fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom

Cijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između Sjedinenih Američkih Država (SAD) i Kine i novim podsticajnim ekonomskim mjerama, što bi trebalo da ojača potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 1,8 odsto, na 61,54 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 odsto, na 56,52 USD, prenosi SEEbiz.

Rast cijena se zahvaljuje dogovoru između Pekinga i Vašingtona da će početkom oktobra nastaviti pregovore na visokom nivou kako bi riješili trgovinske razmirice.

Ta vijest je podstakla nadu ulagača u skori završetak trgovinskog rata i ukidanje recipročnih carina između dvije vodeće svjetske ekonomije.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine traje već više od godinu, što je poremetilo trgovinske tokove i naštetilo rastu cjelokupne svjetske ekonomije.

Podršku cijenama nafte pružili su i solidni pokazatelji iz kineske i američke ekonomije, najvećih svjetskih potrošača sirovina, što je ublažilo strahovanja od slabljenja potražnje.

“Još se ne možemo otresti zabrinutosti za potražnju”, kazao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Mnogi analitičari smanjili su posljednjih mjeseci procjene rasta potražnje za naftom u ovoj i narednoj godini, međutim ulagači se nadaju da će nove podsticajne mjere američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Evropske centralne banke (ECB), kao i kineskih vlasti podržati rast najvećih svjetskih ekonomija, a time i potražnju za “crnim zlatom”.

Cijene nafte podržava i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja u saradnji sa grupom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, ograničava proizvodnju 1,2 miliona barela dnevno.

Sredinom godine je ta organizacija produžila sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja marta naredne godine, a analitičari smatraju da će uskoro morati učiniti i više.

Međutim, dok OPEC smanjuje proizvodnju, u SAD-u se već neko vrijeme proizvodnja kreće na rekordno visokim nivoima, što potkopava nastojanja OPEC-a.
Ipak, u posljednje vrijeme i američki proizvođači smanjuju proizvodnju.

Firma Baker Hughes objavila je u petak da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih četiri, na ukupno 738, što je njihov najniži nivo u gotovo dvije godine.

To pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeravaju na povećanje zarade na osnovu viših cijena nafte nego na povećanje proizvodnje.

Najčitanije

Olimpijakos u finalu, sa Fiorentinom za trofej

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa plasirali su se u finale Lige konferencija. Olimpijakos je večeras...