fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prešle 83 USD

Cijene nafte prešle 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prešle su na međunarodnim tržištima nivo od 83 USD budući da je ulagače ohrabrila procjena vodećih proizvođača o snažnom rastu potražnje i signal iz američke centralne banke o snižavanju kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 34 centa i iznosila je 83,11 USD. U skoro istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 78,18 USD, prenosi SEEbiz.

Potporu cijenama pružila je procjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će globalna potražnja za naftom u ovoj godini porasti 2,25 miliona barela dnevno i 1,85 miliona barela dnevno u narednoj godini, u skladu s proračunima iz januara.

OPEC-ova projekcija o “gotovo neutaživoj žeđi za naftom ove i naredne godine” nadmašila je konzervativne procjene drugih institucija, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Ulagače je ohrabrila i izjava zvaničnika američke centralne banke Austana Goolsbeeja da bi cijene u idućim mjesecima mogle rasti i snažnije nego što se očekuje, ali to neće ugroziti približavanje ciljanoj stopi inflacije od dva odsto. Fed ne bi trebalo predugo da čeka sa spuštanjem kamatnih stopa, smatra Varga.

Niži troškovi finansiranja podstakli bi ekonomski rast i potražnju za energijom.

Potporu cijenama pružio je i oštar pad zaliha benzina i derivata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice, 7,23 miliona odnosno za 4,02 miliona barela, prema podacima udruženja proizvođača API, znatno snažniji nego što se očekivalo.

Zalihe nafte porasle su 8,52 miliona barela zbog održavanja rafinerija.

Kazahstan je u međuvremenu objavio da će u iduća četiri mjeseca kompenzovati prekomjernu proizvodnju nafte na početku godine kako bi ispunio obvezu iz sporazuma OPEC-a i njegovih saveznika o ograničavanju snabdijevanja.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 98 centi, na 81,43 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije