fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 88 USD

Cijene nafte pale prema 88 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 88 USD, jer trgovci strahuju od slabljenja potražnje i zaziru od rizične imovine nakon učestalih naznaka posustajanja ekonomske aktivnosti.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža za dva USD nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 88,13 USD.

U Njujorku se barelom danas trgovalo po 2,26 USD nižoj cijeni, od 83,13 USD, prenosi Hina.

Završetak trgovine obilježila su obnovljena strahovanja od rasplamsavanja sukoba na Bliskom istoku, koja su potisnula u drugi plan sumorne podatke o ekonomiji eurozone i rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pad poslovne aktivnosti u eurozoni produbio se u oktobru, objavio je u utorak S&P Global, upozorivši na moguću recesiju u drugoj polovini godine.

Sumorno raspoloženje “zacementirala” je Evropska centralna banka (ECB) podatkom o stagnaciji kreditiranja kompanija u septembru.

Nervoza na tržištima nafte stišala se nakon što je Wall Street Journal objavio da je Izrael pristao da odloži najavljenu kopnenu invaziju na blokiranu palestinsku enklavu Gazu i pričeka postavljanje američkog sistema protiv-avionske odbrane u bliskoistočnoj regiji.

Trgovci strahuju da bi se sukob izraelskih oružanih snaga i palestinske islamističke skupine Hamas mogao proširiti i na druge zemlje na Bliskom istoku i poremetiti snabdijevanje naftom.

“Svjedočimo nesklonosti ulagača rizičnoj imovini u cjelini, a čini se da su glavni razlog strahovanja za ekonomiju”, smatra Craig Erlam iz OANDA-e.

Raspoloženje se nije poboljšalo ni nakon što su najnoviji podaci pokazali snažan rast američke privrede u trećem tromjesečju, budući da se trgovci pribojavaju da će centralna banka reagovati podizanjem kamatnih stopa kako bi spriječila rasplamsavanje inflacije.

Strahovanja od podizanja kamatnih stopa nadovezala su se na rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, koji označava slabu potražnju. Zalihe sirove nafte porasle su 1,4 miliona barela, znatno snažnije nego što se očekivalo.

Zbog državnoj praznika u Austriji, gdje joj je sjedište, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije objavila koliko je u srijedu koštao barel korpe nafte njenih članica. U utorak mu je cijena bila 91,29 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crogorski fudbaleri četvrtoplasirani u Staroj Pazovi

Podgorica, (MINA) - Kadetska fudbalska reprezentacija Crne Gore kao četvrtoplasirana završila je nastup na...