fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 68 USD

Cijene nafte pale prema 68 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 68 USD pod pritiskom rasta broja novozaraženih u Aziji, koji je zasjenio otvaranje pojedinih evropskih ekonomija.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,41 USD. U sličnom je cijena pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 65,03 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je na početku sedmice ohrabrilo otvaranje britanske ekonomije nakon četveromjesečne blokade uvedene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Francuska i Španija već su proteklih sedmica ublažile ograničenja paralelno sa ubrzanom vakcinacijom građana, a Portugalija i Holandija u subotu, budući da se bliži sezona ljetnih praznika.

Očekivanja snažnog ekonomskog rasta nakon ukidanja ograničenja podstakla su proteklih sedmica visoke cijene nafte, iako mnogi investitori strahuju od inflacije koja bi mogla podstaći podizanje ključnih kamatnih stopa i zaustaviti potrošnju.

Na oprezu su i zbog straha od širenja vrlo zaraznog soja koronavirusa otkrivenog u Indiji na druge zemlje.

Neke indijske savezne države najavile su produženje mjera zatvaranja kako bi suzbile zarazu, koja je u Indiji ubila više od 270 hiljada ljudi.

U takvim uslovima je prodaja benzina i dizela u indijskim državnim rafinerijama pala u prvoj polovoini maja petinu u odnosu na prethodni mjesec.

Tvrdokorno širenje virusa otkrivaju i pripreme Singapura za zatvaranje škola u ovoj sedmici. Japan je u međuvremenu objavio vanredno stanje u još tri prefekture.

Raspoloženje na tržištu prigušio je i sporiji rast proizvodnje u kineskoj industriji u aprilu i znatno slabiji promet u maloprodaji nego što se očekivalo, praćeni upozorenjima zvaničnika o novim problemima u oporavku druge ekonomije svijeta.

Kineska prerada sirove nafte bila je u aprilu 7,5 odsto viša nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, ali nije dostigla nivo iz posljednjeg kvartala prošle godine.

Snabdijevanje benzinom i derivatima na američkoj istočnoj obali postepeno se normalizuje nakon blokade gasovoda Colonial Pipelinea koju je prouzrokovao kibernetički napad.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici je objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 66,16 USD i bila je 62 centa niža u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...