fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 76 USD

Cijene nafte pale ispod 76 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu ispod 76 USD budući da su ulagače zabrinuli znakovi posustajanja kineske potražnje i pad američkog izvoza koji bi se mogao ogledati u slabijem rastu privrede i potrošnji goriva.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila 1,59 USD niža nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 75,61 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 70,65 USD, prenosi Hina.

U fokusu je tržišta najava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će u prvom tromjesečju smanjiti snabdjevanje još 2,2 miliona barela dnevno. Kada se uračunaju saudijski i ruski bareli već isključeni s tržišta, biće smanjena samo 700 hiljada barela dnevno.

Saudijski i ruski zvaničnici napomenuli su ove sedmice da bi mogli smanjivati snabdjevanje i nakon marta, ali i na tržište plasirati još manje barela.

“Odluka o daljem smanjenju proizvodnje od januara nije stimulisala tržište, kao ni nove, naizgled koordinirane poruke Saudijske Arabije i Rusije da će plasirati manje barela i nakon 1. tromjesečja naredne godine ili čak produbiti rezove, bude li potrebno”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

On je naveo da je Saudijska Arabija snizila je službenu prodajnu cijenu za azijsko tržište u januaru prvi put u sedam mjeseci, što je možda znak da potražnja tapka u mjestu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u srijedu u Ujedinjene Arapske Emirate i u Saudijsku Arabiju kako bi se sastao s predsjednikom UAE šeikom Mohammedom Bin Zayedom Al Nahyanom i sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Na sastanku u Abu Dhabiju Putin je razgovarao o saradnji Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u OPEC+ i o drugim velikim naftnim i plinskim projektima, navodi Reuters.

Pritisak cijenama bila je u srijedu i zabrinutost za kinesku ekonomiju, čije bi posustajanje moglo ograničiti potražnju za gorivom u drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Agencija Moody’s signalizirala je u utorak da bi mogla sniziti ocjenu kineskih državnih obveznica A1, izmijenivši izglede iz stabilnih u negativne.

Trgovce je zabrinuo i pad američkog izvoza u oktobru i veći trgovinski deficit budući da bi mogao zakočiti rast američke ekonomije u četvrtom tromjesečju.

​OPEC je odvojeno izvijestio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak poskupio 32 centa, na 80,01 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije