fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 60 USD 

Cijene nafte pale ispod 60 USD 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 60 USD pod pritiskom rasta američkih zaliha i sumnji da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sledeće sedmice možda ipak neće postići dogovor o smanjenju snabdijevanja.

Barelom se na londonskom tržištu trgovalo po 27 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 59,94 USD. Na američkom tržištu cijena barela je skliznula deset centi na 51,46 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je pokolebao podatak o rastu američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, od 3,5 miliona barela, prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API).

U međuvremenu je Saudijska Arabija prigušila očekivanja da će OPEC i njegovi partneri iduće sedmice postići dogovor o smanjenju snabdijevanja. Rijad je poručio da neće sam smanjivati snabdijevanje, a Nigerija se suzdržala od najave učešća u smanjenju.

Zbog toga je ishod sastanka OPEC-a sledeće sedmice obavijen neizvjesnošću,

“S druge strane, nema znakova smanjenja prekomjernih zaliha uskladištene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC će se sastati s Rusijom i drugim partnerima 6 i 7. decembra, a na dnevnom redu će biti predlog o smanjenju proizvodnje za milion do 1,4 miliona barela dnevno, a možda i više, objavili su predstavnici OPEC-a.

„OPEC mora smanjiti proizvodnju ako želi da ograniči prekomjerno snabdijevanje tržišta u prvoj polovini naredne godine”, smatra Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Prije OPEC-ovog bečkog sastanka pažnja tržišta zaokupiće okupljanje zvaničnika 20 vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20 u Argentini ove sedmice. Očekuje se da će učesnici, između ostalog, razgovarati i o naftnoj politici, a možda će i utvrditi temelje za OPEC-ov sporazum.

Značajniji pad cijena zakočio je poremećaj u snabdijevanju naftom sa Sjevernog mora, koja se prodaje na londonskom tržištu. Naftno polje Buzzard, najveće u Velikoj Britaniji, privremeno je zatvoreno, zbog čega su određene isporuke otkazane.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela njegove referentne korpe nafte u utorak iznosila 59,05 USD i da je bila niža 24 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije