fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 55 USD

Cijene nafte pale ispod 55 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 55 USD nakon što je Rusija saopštila da će biti potrebno više vremena da prouči predloženo dodatno smanjenje snabdjevanja zbog smanjene potražnje pod uticajem epidemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,44 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 50,42 USD, prenosi Hrportfolio.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov saopštio je u četvrtak da Moskva podržava saradnju s drugim proizvođačima što je podržalo cijene u jutarnjoj trgovini.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak naveo je u petak da Moskvi treba nekoliko dana da analizira naftno tržište i da će stav o značajnijem ograničenju snabdjevanja pojasniti naredne sedmice.

Novak je procijenio da bi zbog epidemije koronavirusa globalna potražnja za naftom u ovoj godini mogla pasti 150 hiljada do 200 hiljada barela dnevno, što je relativno konzervativna procjena.

Odbor koji savjetuje Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike na čelu s Rusijom, predložio je privremeno smanjenje proizvodnje za 600 hiljada barela dnevno, saznao je Reuters iz tri izvora u četvrtak.

OPEC+ grupa crpi više od 40 odsto nafte u svijetu, a trenutno ograničava snabdjevanje za ukupno 1,7 miliona barela dnevno, što odgovara gotovo dva odsto globalne potražnje.

“Tržište nafte možda je spremno da pokaže strpljivost dok Kremlj odlučuje o narednom koraku – vrijeme će pokazati koliko strpljivo”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Trgovce je zabrinula izjava guvernera kineske centralne banke da bi druga ekonomija svijeta mogla da zabilježi poremećaje u prvom tromjesečju.

Grupa Euroasia procjenjuje da će se potražnja za naftom u Kini, drugom uvozniku nafte u svijetu, smanjiti čak tri miliona barela dnevno u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isti period prošle godine.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,72 USD, što znači da je porasla 73 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

cedis

Kuči u subotu više sati bez struje

Podgorica, (MINA) – Naselje Kuči biće u subotu više sati bez struje, zbog planiranih...