fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oslabile pod pritiskom većih zaliha

Cijene nafte oslabile pod pritiskom većih zaliha

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima zbog sumnje da li će proizvođači pristati na produženje rekordnih rezova proizvodnje, te povećane zabrinutosti zbog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 19 centi nižoj cijeni od 39,6 USD, dok je na američkom bila u minusu 40 centi i iznosila je 36,89 USD, prenosi SEEbiz.

Najveći svjetski proizvođači, Saudijska Arabija i Rusija, složile su se da će do jula podržati produženje rezova proizvodnje od 9,7 miliona barela, koje je u aprilu dogovorila grupa OPEC+, a čine je članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi veliki proizvođači.

Međutim, grupa nije uspjela da dogovori sastanak predstavnika proizvođača u četvrtak, na kojem je trebalo da se razgovara o smanjenjima proizvodnje.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati ne planiraju da produže dobrovoljna dodatna smanjenja proizvodnje od 1,18 miliona barela dnevno nakon juna, pa bi ponuda sirove nafte mogla u sljedećem mjesecu porasti bez obzira na odluku OPEC+.

Analitičari SEB-a smatraju da šanse za produženje trenutnih smanjenja OPEC+ nijesu tako male, ali su ukazali i na nastavak slabe potražnje koja cijenu barela u Londonu drži ispod nivoa od 40 USD.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe njenih članica u utorak iznosila 35,46 USD, što znači da je porasla 51 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Podgorica, kisa 2

Vremenska prognoza: Danas kiša, temperatura do 24 stepena

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno...

Real na fajnl-foru