fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 86 USD

Cijene nafte iznad 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte nijesu se u petak značajnije mijenjale na međunarodnim tržištima, balansirajući između zabrinutosti za snabdijevanjem zbog zaoštravanja rusko-ukrajinskog sukoba i naznaka slabije potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 86,04 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 81,35 USD.

Ulagači su ove sedmice s pažnjom pratiti ukrajinske napade na rusku energetsku infrastrukturu.

Ukrajina bespilotnim letjelicama napada rafinerije u Rusiji, a analitičari nagađaju da bi ruski proizvođači mogli smanjiti izvoz. SAD je navodno pozvao Kijev da prekine s napadima, upozoravajući vlasti da rizikuju odmazdu Rusa i rast cijena nafte.

U petak je Rusija odgovorila napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, pogodivši najveću branu, što je izazvalo nestanak struje u nekoliko regija, saopštio je Kijev.

Protivteža zabrinutosti za snabdijevanjem iz Rusije bile su u petak naznake posustajanja potražnje u SAD-u.

Isporuke benzina pale su prvi put u tri sedmice ispod vrijednosti od devet miliona barela, nagovještavajući moguće usporavanje potražnje za naftom.

Konsultantska kuća FGE saopštila je da optimizam uliva pad kopnenih zaliha sirove nafte i glavnih proizvoda u velikim naftnim centrima u svijetu u prvoj polovini marta, za gotovo 12 miliona barela prema preliminarnim podacima, dvostruko veći od prosjeka u periodu od 2015. do 2019.

Cijene koči i jači američki dolar nakon sniženja kamatnih stopa u Švajcarskoj. Budući da su cijene nafte izražene u dolarima, to slabi kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 47 centi na 85,56 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije