fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 82 USD

Cijene nafte iznad 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 82 USD, balansirajući između straha od širenja sukoba na Bliskom istoku i bojazni da bi visoke kamatne stope mogle ozbiljnije naškoditi ekonomiji i potražnji za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 46 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 82,46 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 77,44 USD.

Trgovci prate pregovore o obustavi sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinskog Hamasa u palestinskom Pojasu Gaze, prenosi Hrportfolio.

Očekuje se da će se zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Egipta, Izraela i Katara sastati u Kairu kako bi iznova razmotrili opcije za primirje. Izrael je najavio ofanzivu na jugu Pojasa Gaze, uz granicu s Egiptom, gdje se već od izraelskih napada sklonilo više od milion Palestinaca.

Izrael želi da evakuiše palestinske izbjeglice, ali Egipat odbacuje taj predlog, što je pojačalo rizik širenja sukoba na zemlje u regiji.

Već od novembra, jemenski pokret Ansar Allah napada u Crvenom moru brodove povezane s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u Gazi i dostavu pomoći Palestincima. Nakon odgovora SAD-a i Velike Britanije, uvrstili su na popis i britanske i američke brodove.

Trgovce su u utorak ipak više zabrinule izjave zvaničnika američke centralne banke koje su “probušile” tržišne špekulacije da bi ih mogli sniziti već u narednih nekoliko mjeseci.

Američki potrošači procjenjuju da će potrošačke cijene i za godinu i za pet godina rasti snažnije od planiranih dva odsto, pokazala je anketa koju je u januaru sproveo njujorški ogranak centralne banke.

Ako Federalne rezerve zbog straha od inflacije odlože smanjenje kamatnih stopa, to bi moglo naškoditi ekonomskom rastu i potražnji za naftom.

Izvještaj Ministarstva trgovine pokazao je u utorak da su cijene u februaru na godišnjem nivou porasle blaže nego u januaru. Na mjesečnom nivou njihov je rast blago ubrzao.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak cijena barela korpe nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 81,43 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

lgbt forum progres, obuka, novinari, mizogini govor

Realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Podgorica, (MINA) - Nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar realizovale...