fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 65 USD

Cijene nafte iznad 65 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 65 USD, podstaknute smanjenim rezervnim kapacitetima Saudijske Arabije nakon napada dronovima na ključna naftna postrojenja.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,78 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,38 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,28 USD višoj cijeni, od 59,39 USD, prenosi SEEbiz.

Saudijska proizvodnja je zbog napada prepolovljena, a neiskorišćeni rezervni kapaciteti, važno rezervno rješenje za tržišta u slučaju neplaniranih poremećaja u snabdjevanju, znatno su ograničeni.

“Zbog napada od proteklog vikenda globalni rezervni kapaciteti trenutno su izuzetno niski i ostavljaju vrlo malo prostora u slučaju dodatnih poremećaja u proizvodnji, što obično podržava rast cijena”, saopštio je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Početkom sedmice Saudijska Arabija objavila je vremenski slijed obnove proizvodnje, izvijestivši da je posegnula u rezerve kako bi izjednačila snabdjevanje kupaca s periodom prije napada.

Iz Rijada su izvijestili i da će obnoviti izgubljenu proizvodnju do kraja mjeseca, a proizvodne kapacitete vratiti na 12 miliona barela dnevno do kraja novembra.

“Ti planovi upućuju na zaključak da Saudijska Arabija neće imati rezervne kapacitete najmanje naredna dva i po mjeseca, a samim time i da ne može ni na koji način da apsorbuje eventualne nove šokove”, smatraju u savjetodavnoj firmii Energy Aspects.

Saudijska Arabija, vodeća izvoznica nafte u svijetu, smatra da je očajnički napad na njena naftna postrojenja “neupitno sponzorisao” regionalni konkurent Iran.

Američki predsjednik Donald Trump naveo je da rat s Iranom nije jedini izlaz iz aktuelne situacije, dodavši da je od ministarstva finansija tražio da znatno pojača sankcije Teheranu.

Iran opovrgava umiješanost u napade i upozorava Trumpa da ne dopusti da ga uvuku u opšti rat na Bliskom istoku.

Kuvajtski naftni sektor podignuo je preventive radi sigurnosti na najviši nivo, rekao je tamošnji zvaničnik.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 64,57 USD, što znači da je bila 3,31 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije