fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 83 USD

Cijene nafte blizu 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 83 USD budući da su geopolitičke napetosti i nada da bi američka centralna banka uskoro mogla sniziti kamatne stope neutralizovale zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na četvrtak i iznosila je 82,69 USD. Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u martu poskupio je 59 centi, na 78,62 USD, prenosi SEEbiz.

Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u aprilu, po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje u četvrtak, od 77,79 USD.

Tržišta je u četvrtak zabrinula ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da globalna potražnja za naftom posustaje i da će u ovoj godini porasti nešto blaže nego što su očekivali.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje njen snažniji rast u ovoj godini.

Protivteža procjeni IEA-e bila su očekivanja da bi američki Fed mogao uskoro sniziti kamatne stope nakon što su podaci pokazali pad prometa u maloprodaji u januaru. Niži troškovi zaduživanja podstakli bi ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Oprez je dodatno pojačao podatak o neočekivanom rastu proizvođačkih cijena u januaru, za 0,3 odsto u odnosu na decembar kada su pale 0,1 odsto.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku, procjenjujući rizik širenja sukoba u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze na susjedne zemlje.

Najveća bolnica u Gazi bila je u petak pod opsadom izraelskih oružanih snaga, a ratni avioni gađali su posljednje utočište Palestinaca oko grada Rafaha, u blizini granice s Egiptom.

Libanski Hezbollah objavio je u četvrtak da je ispalio desetke raketa na taj grad na sjeveru Izraela u “preliminarnom odgovoru” na izraelski napad na jug Libana u kojem je poginulo deset civila.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 1,24 USD na 81,36 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije