fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 79 USD

Cijene nafte blizu 79 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 79 USD, balansirajući između zabrinutosti za potražnju u uslovima posustale svjetske ekonomije i smanjene proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog talasa hladnoće.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 78,95 USD.

Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 73,9 USD, prenosi Hina.

Podrška cijenama bile su procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o solidnom rastu potražnje u ovoj i narednoj godini i smanjena proizvodnja u SAD-u zbog izuzetod niskih temperatura.

U Sjevernoj Dakoti zatvoreno je oko 40 odsto proizvodnje, a još nije potpuno obnovljeno ni snabdijevanje iz Libije.

U petak su analitičari uočili da IEA procjenjuje upola slabiji rast potražnje nego OPEC. Izdvojili su i procjenu agencije da bi tržište u ovoj godini trebalo da bude relativno dobro snabdjeveno, ako ne bude značajnijih poremećaja.

“Prognoza rasta globalne potražnje za naftom i dalje je nejasna, a tržišni učesnici i istraživačke institucije bitno se razlikuju u procjenama”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Trgovci s pažnjom prate i rasplamsavanje napetosti na Bliskom istoku.

Pakistan je u četvrtak gađao ciljeve u Iranu, uzvrativši na iranski napad na pakistansku teritoriju. SAD je pak ponovo izveo udare na Jemen, nakon što je presreo jemenske projektile u Crvenom moru koji ometaju plovidbu brodova povezanih s Iranom.

SAD i Britanija već su nekoliko puta napali ciljeve u Jemenu, ističući da žele da zaštite plovidbu na pomorskom putu važnom za svjetsku trgovinu.

Jemenski pokret, Ansar Allah, najavljuje nove napade na brodove, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći.

“Cijena nafte i dalje je osjetljiva na zbivanja na Bliskom istoku, ali tržište je i dalje uravnoteženo, kao što smo vidjeli u proteklih nekoliko sedmica”, ocijenio je Craig Erlam iz OANDA-e.

On je dodao da prekidi u snabdijevanju i dalje predstavljaju rizik koji bi mogao da podigne cijene nafte, ali postoje i negativni rizici, uključujući svjetsku privredu.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 1,01 USD, na 79,39 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...