fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 79 USD

Cijene nafte blizu 79 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte približile su se u utorak nivou od 79 USD, podržane zabrinutošću ulagača zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku koju je ublažilo stabilno snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 81 cent nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 78,96 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 41 cent višoj cijeni, od 73,09 USD. U ponedjeljak je tržište bilo zatvoreno zbog praznika.

Trgovci su s pažnjom pratili eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, prenosi Hina.

Jemenski Ansar Allah saopštio je u ponedjeljak da će na popis meta u regiji Crvenog mora, uz brodove povezane s Izraelom, uvrstiti i američke brodove i nastaviti s napadima nakon američko-britanskih udara na ciljeve u Jemenu. Ometaju njihov tranzit u znak solidarnosti s palestinskim Hamasom.

U utorak je u blizini Jemena projektilom pogođen brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Malte.

Grupa naftnih tankera izbjegava Crveno more. Najveći japanski špediter po prihodu, NYK, saopštio je za Reuters da je svim brodovima naložio da zaobilaze tu rutu.

Naftna kompanija Shell saopštila je da je nakon prošlosedmičnih udara do daljnjeg obustavila sve isporuke preko Crvenog mora, objavio je Wall Street Journal.

Napetosti se rasplamsavaju i drugim dijelovima bliskoistočne regije. Iran je objavio da je lansirao balističke projektile na ciljeve u Iraku i Siriji, u obrani svog suvereniteta i borbi protiv terorizma.

Rast premija na geopolitički rizik, uračunatih u cijene nafte, mogao bi ipak biti ograničen ako se proizvodnja ne smanji, smatraju analitičari.

“Ne budu li napetosti stvarno i opipljivo uticale na proizvodnju nafte, cijene će se zadržati unutar trenutnog raspona od 72 do 82 USD”, napisao je u bilješci analitičar Tamas Varga iz PVM-a.

Investitori će s pažnjom pratiti i govor Christophera Wallera iz američke centralne banke, kako bi eventualno saznali kada bi mogli početi da snižavaju kamatne stope.

Evropska središnja banka (ECB) vjerovatno će ih sniziti u ovoj godini, ali zvaničnici su do sada izbjegavali da saopšte kada bi ciklus ublažavanja monetarne politike mogao početi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u ponedjeljak barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 99 centi, na 79,17 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije

Za vikend uhapšeno 26 vozača

Podgorica, (MINA) – Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 26 vozača zbog vožnje pod...