fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 49 USD

Cijene nafte blizu 49 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 49 USD, s obzirom da investitori čekaju smjernice vodećih proizvođača nakon odlaganja službenog sastanka, na kojem je trebalo da se raspravlja o ograničenju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je oslabila 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,69 USD. Na američkom tržištu je pala 36 centi na 44,98 USD.

Cijene su na oba tržišta u novembru porasle oko 27 odsto, ponesene nadom ulagača da će vakcine protiv Covida-19 podržati i globalnu ekonomiju i potražnju za gorivima, prenosi Hina.

Ulagači očekuju da će vodeći proizvođači čvrsto držati uzde proizvodnje u okruženju novog talasa zaraze koronavirusom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njini saveznici predvođeni Rusijom odložili su pregovore o proizvodnoj politici u narednoj godini s utorka na četvrtak, s obzirom da se glavni akteri još nijesu dogovorili, saznaje se iz bliskih izvora.

“Nije potpuno jasno je li to dobra vijest – postoji volja da se nađe rješenje – ili loša – korak bliže razilaženju, ali tržište još ne paniči”, naveli su u bilješci klijentima analitičari PVM-a.

Grupa je od januara trebalo da ublaži ograničenje proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Potražnja je i dalje slaba i OPEC+ razmišlja o tome da produži važeća ograničenja na prve mjesece naredne godine, za što se, prema izvorima, zalaže vodeća čelnica OPEC-a Saudijska Arabija. Rusija pak preferira postupno povećanje proizvodnje.

“Grupa će vjerovatno pronaći neki kompromis kako bi sačuvala obraz, s kratkim produženjem sporazuma kao najvjerovatnijim ishodom i naknadnim povratkom proizvodnje u etapama”, rekla je Helima Croft iz Royal Bank of Canada.

OPEC je na svojoj internet stranici odvojeno objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u ponedjeljak iznosila 46,43 USD, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Veliki planovi za razvoj i unapređenje Državnog arhiva

Podgorica, (MINA) – Ministarka kulture i medija Tamara Vujović i gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković...