fbpx

Cijene dionica porasle

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, jer su ulagači optimistični nakon što su Vašington i Peking poručili da trgovinski pregovori dobro napreduju.

Dow Jones na Vol stritu ojačao je 0,6 odsto na 26.031 bod, a za toliko je porastao i S&P 500, dostigavši 2.792 poena.

Nasdaq indeks je skočio 0,7 odsto na 7.527 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast Dow Jonesa i Nasdaqa već devetu sedmicu uzastopno najviše se zahvaljuje optimizmu ulagača zbog napretka u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Američki predsjednik, Donald Trump, u petak je kazao da postoje vrlo dobri izgledi da će SAD i Kina postići dogovor o okončanju trgovinskog rata, da je sklon da produži rok za dogovor i nakon 1. marta i da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

To je podstaklo nadu ulagača da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci, uvodeći jedna drugoj uvozne carine.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine, zajedno s naznakama usporavanja rasta globalne ekonomije, pritiskao je krajem prošle godine svjetska tržišta dionica, pa je tada S&P 500 indeks oštro pao.

No, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor i porukama iz američke centralne banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamata, od kraja decembra S&P 500 porastao je oko 19 odsto, pa je u petak dostigao najvišu vrijednost od 8. novembra.

„Trenutno rizici od pada cijena nijesu tako snažni, ali uvijek postoji mogućnost da u posljednji trenutak nešto pođe u krivom smjeru. Stabilizacija kineske ekonomije bila bi konstruktivna za svjetska tržišta. Zato je rezultat trgovinskih pregovora ključan”, rekla je direktorica strateškog odjela u firmi Prudential Financial, Quincy Krosby.

Zbog toga ulagače nije pokolebao ni niz makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, od američke i kineske do japanske i ekonomija eurozone.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,4 odsto na 11.457 bodova, a pariski CAC 1,2 odsto na 5.215 poena. Londonski FTSE oslabio je 0,8 odsto na 7.178 bodova.

Na berzi u Tokiju Nikkei indeks je porastao 2,5 odsto na 21.425 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije