fbpx

Cijene dionica porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su porasle, drugi dan uzastopno, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da će Kina i Sjedinjene Smeričke Države (SAD) uskoro postići trgovinski dogovor.

Dow Jones ojačao je 0,65 odsto na 27.349 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,68 odsto na 3.005 poena, a Nasdaq indeks 0,58 odsto na 8.251 bod.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Coca-Cole, sa skokom cijene više od šest odsto, nakon što je taj proizvođač pića objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate, prenosi Hina.

Iz istog razloga dionica United Technologiesa poskupila je 1,5 odsto.

Od 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile poslovne izvještaje, njih skoro 80 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarade.

Zbog toga su analitičari povećali procjene. Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti oko jedan odsto veća nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su na početku sezone objava izvještaja očekivali pad zarada od 0,2 odsto.

Ulagače je oraspoložila i vijest da bi naredne sedmice, trgovinski predstavnik SAD-a, Robert Lighthizer, trebalo da otputuje u Šangaj na nastavak trgovinskih pregovora, što je podstaklo nadu da bi dugotrajni spor između dvije najveće svjetske ekonomije uskoro mogao biti riješen.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će krajem jula američka centralna banka, Federalne rezrve (Fed), smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 procentnih poena.

Ove sedmice bi kamate mogla smanjiti i Evropska centralna banka (ECB) kako bi podstakla rast ekonomije eurozone.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da bi čelnici ECB-a sjutra na sjednici mogli smanjiti cijenu novca za 0,1 procentni poen.

Zahvaljujući svemu tome, berzanski indeksi nadoknadili gubitke od prošle sedmice, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks sada samo 0,5 odsto udaljeni od svojih rekordnih vrijednosti dostignutih ranije ovog mjeseca.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 odsto na 7.556 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,64 odsto na 12.490 poena, a pariski CAC 0,92 odsto na 5.618 bodova.

Najčitanije

Poraz od Portugala i oproštaj od Zlatne lige

Podgorica, (MINA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore poražena je večeras u Santo...