fbpx

Cijene akcija pale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu u ponedjeljak su S&P 500 i Dow Jones indeks pali, jer su ulagači nakon snažnog skoka cijena dionica u avgustu odlučili da predahnu, dok je Nasdaq porastao zahvaljujući daljem jačanju tehnološkog sektora.

Dow Jones je oslabio 0,78 odsto na 28.430 bodova, a S&P 500 0,22 odsto na 3.500 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,68 odsto na 11.775 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast Nasdaq indeksa zahvaljuje se daljem jačanju tehnološkog sektora. Među ostalim, dionica Applea poskupila je 3,4 odsto, a Tesle 12,6 odsto, nakon „stock splita“ tih akcija.

„I dok sama podjela dionice ne predstavlja neki fundamentalni razlog za kupovinu, niža cijena je prihvatljivija malim ulagačima”, rekla je Mona Mahajan, analitičarka u kompaniji Allianz Global Investors.

I dok je Nasdaq porastao, Dow Jones i S&P 500 indeksi su pali, jer su ulagači odlučili da predahnu nakon snažnog rasta cijena dionica u avgustu.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, energetski je najviše pao, dok su cijene dionica u tehnološkom, zdravstvenom i komunalnom najviše porasle.

„Tehnološki sektor već mjesecima predvodi rastom na tržištu, jer ulagači vjeruju da će te kompanije bilježiti dobre poslovne rezultate uprkos pandemiji koronavirusa”, kazao je Chris Zaccarelli, direktor u kompaniji Independent Advisor Alliance.

Ostali sektori zaostaju, jer oporavak američke ekonomije od koronakrize nije tako brz kako su se ulagači nadali. Uz to, dok se u nekim saveznim državama ukidaju restriktivne mjere, u nekima, posebno na srednjem zapadu, broj novozaraženih koronavirusom i dalje raste.

I dok su posljednjeg dana avgusta, Dow Jones i S&P 500 pali, u julu su snažno porasli – Dow Jones 7,6 odsto, a S&P 500 indeks sedam odsto. To je najveći avgustovski rast tih indeksa od 1986. godine, s obzirom na to da je taj ljetni mjesec obično mirniji na berzama.

Ipak, ove godine tržište se oporavlja od oštrog pada u martu, kada je izbila koronakriza, pa je poraslo pet mjeseci zaredom. Od 23. marta, kada su pali na najniže nivoe u više godina, Dow Jones je porastao oko 56 odsto, a S&P 500 gotovo 60 odsto.

Iako je američka ekonomija u recesiji, a oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim nivoima.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u martu najviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni podsticaji preplavili američka finansijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,67 odsto na 12.945 bodova, a pariski CAC 1,11 odsto na 4.947 bodova. Na Londonskoj berzi se zbog praznika nije radilo.

Najčitanije

Tomić vodio crnogorske šahiste do pobjede

Podgorica, (MINA) – Muška šahovska reprezentacija Crne Gore upisala je šestu pobjedu, dok su...