fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena hljeba za sada neće rasti

Cijena hljeba za sada neće rasti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijena hljeba za sada neće rasti, saopštili su iz Udruženja industrijskih pekara i dodali da se uveliko radi na rješavanju problema snabdijevanja brašnom.

Iz Udruženja su Danu kazali da se konkretniji
rezultati očekuju u narednim danima.

Kako su naveli, za sada brašna ima u dovoljnim količinama u svim marketima, a nadaju se i da će Srbija dopustiti izvoz, čime bi se kriza riješila.

“U stalnoj smo komunikaciji sa resornim ministarstvom i trgovačkim lancima i brašna u marketima ima dovoljno. Nema mjesta panici, i ukoliko ne bude promijenjena odluka Srbije o stopiranju isporuke brašna, tražiće se alternativno rješenje, sa nekog od drugih tržišta iz regiona ili šire”, naveli su iz Udruženja.

Ukoliko se bude sa drugih tržišta nabavljalo brašno, moguće je i novo poskupljenje hljeba.

Zamjenik predsjednika Grupacije pekara Privredne komore (PKCG), Vesko Nikolić, istakao je da se za sada cijene hljeba neće mijenjati, ali da je pitanje koliko će zalihe brašna potrajati.

“Jedino ako dođe do novog poskupljenja brašna i energenata, doći će i do novog poskupljenja. S obzirom na to da uvozimo brašno, moramo sačekati da vidimo kakva će biti odluka Srbije, a ukoliko ne bude promjene, tražiće se pšenica iz Mađarske, Hrvatske ili Bugarske. Pekare za sada imaju količina za pet do sedam dana”, kazao je Nikolić.

Predstavnik zanatskih pekara, Svetozar Radonjić, kazao je da zaliha za sada ima dovoljno, te da male pekare ne razmišljaju o podizanju cijena.

“Ponovo treba ozbiljno razmišljati o proizvodnji pšenice, jer upravo ovakve krizne situacije nam pokazuju koliko je važno imati svoju proizvodnju i ne zavisiti od drugog”, poručio je Radonjić.

Prema podacima, Srbija godišnje proizvodi blizu tri miliona tona pšenice, a Crna Gora uvozi nešto preko 44 hiljade.

Hljeb je u ponedjeljak poskupio na 80 centi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg putevi

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...