fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBudžet za narednu godinu 2,38 milijardi EUR

Budžet za narednu godinu 2,38 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, vrijedan 2,38 milijardi EUR, koji karakteriše brži rast prihoda nego rashoda, povećanje ulaganja u infrastrukturu i redovnost isplate plata, penzija i socijalnih davanja, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

On je kazao da je budžet za narednu godinu strukturiran tako da se na tekući odnosi 910,74 miliona EUR, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a na rezerve 20 miliona EUR.

„Budžet za narednu godinu karakteriše brži rast prihoda nego rashoda, odnosno kontrolisani rast troškova i dalja promjena u njihovoj strukturi, a time i smanjenje deficita na 142,3 miliona ili 2,97 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)“, rekao je Radunović na konferenciji za novinare.

foto: gov.me

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državni budžet, Bojan Paunović, kazao je da je kapitalni budžet za narednu godinu projektovan na 320,93 miliona EUR, što je 30 miliona više nego ove godine.

“Izdaci za izgradnju prioritetne dionice autoputa planirani su u iznosu od 220 miliona EUR, a 100 miliona će biti investirano u preko 150 aktivnih kapitalnih projekata širom Crne Gore. Naredne godine se očekuje završetak preko 30 projekata”, objasnio je Paunović.

Fokus će, kako je dodao, biti na kapitalnim projektima na sjeveru Crne Gore, odnosno na rekonstrukciji i izgradnji vrtića i škola, kao i drugih obrazovnih i sportskih objekata, unaprijeđenju turističke ponude i infrastrukturi.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije