fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBruto prihodi Aerodroma 42 miliona EUR

Bruto prihodi Aerodroma 42 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ostvareni bruto prihodi Aerodroma Crne Gore tokom ove godine, prema riječima njihovih predstavnika, iznose 42 miliona EUR, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić, kazao je da je kompanija ostvarila značajno bolje finansijske rezultate i opslužili su više putnika u odnosu na prošlu godinu.

“U ovom trenutku, možemo reći da očekujemo da će naš operativni rezultat u ovoj godini (EBITDA) preći 11 miliona EUR, dok je očekivana dobit oko deset miliona EUR”, saopštio je Dobardžić nakon novogodišnjeg prijema za partnere u Podgorici.
Rast prihoda i dobiti proizilazi i uslijed rasta broja putnika.

Aerodromi Crne Gore su od 1. januara do 17. decembra opslužili opslužili preko 2,45 miliona putnika. To je 31 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a na nivou od oko 94 odsto u odnosu na 2019. godinu. To je precizirao član Odbora direktora, Nebojša Đoković.

foto: Aerodromi CG

“Pojedinačno, Aerodrom Podgorica je tokom 11 i po mjeseci opslužio preko 1,6 miliona putnika što je 32 odsto više nego prošle i 28 odsto više nego 2019. godine. Na Aerodromu Tivat je od januara do sredine decembra opsluženo blizu 840 hiljada putnika. To je 30 odsto više u odnosu na 2022. godinu, odnosno na 62 odsto rezultata u poređenju sa 2019. godinom”, rekao je Đoković.

Tokom prethodne ljetnje sezone, Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat bili su povezani sa po oko 40 destinacija među kojima su bile i neke nove linije.
Tako je Aerodrom Tivat od ove ljetnje sezone prvi put bio povezan direktnim letovima sa Bečom (Austrian Airlines), Kuvajt Sitijem (Jazeera Airways), Taškentom (Uzbekistan Airways) i Brnom (To Montenegro), a Podgorica sa Gdanjskom (Ryanair).

“Uz to, jako je važno što na postojećim destinacijama i u Podgorici i u Tivtu imamo i niz novih partnera. Ističemo i to da je ruta Turkish Airlines-a Istanbul-Tivat od ove godine prvi put cjelogodišnja”, navodi se u saopštenju.

Najave za predstojeću ljetnju sezonu koja počinje u martu naredne godine su ohrabrujuće, ali one zavise direktno od avioprevoznika.

“Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od naredne ljetnje sezone u Podgoricu trebalo da vrati većinu linija koje su obustavljene tokom ove zimske sezone, a prema nezvaničnim informacijama i Ryanair bi mogao da postupi na sličan način. Konačne odluke donijeće direktno avio-kompanije”, objasnio je Dobardžić.

Takođe, prema dosadašnjim najavama, očekuje se da tokom naredne ljetnje sezone nove linije u Podgorici budu, između ostalih, Izmir i Radom dok će nas sa Rimom i dalje povezivati Air Montenegro.

“Očekujemo da naredna godina bude rekordna po svim parametrima”, zaključio je Dobardžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije