fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBlockchain tehnologija ključna za ekonomiju

Blockchain tehnologija ključna za ekonomiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada bi blockchain tehnologiju trebalo da ima u vidu kao ključnu, zbog crnogorskih specifičnosti i situacije u kojoj se država trenutno nalazi, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

„Blockchain tehnologija je tehnologija u koju ja duboku vjerujem i mislim da Vlada treba da je ima u vidu kao ključnu. Ključni po meni razvojni projekat Crne Gore bi mogao da se bazira baš na blockchain tehnologiji“, kazao je Spajić.

On je na događaju posvećenom analizi potrebe regulisanja blockchain tehnologije, kriptovaluta i uvođenju stable coin u sistem poslovanja u Crnoj Gori, koji je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid, kazao da je odavno uključen u blockchain i kriptosvijet.

Spajić je kazao da je 2014. godine prvi put kupio bitkoin na nagovor njegovog šefa u Goldman Sachsu.

„Tada se desila sitacija da niko nije vjerovao u projekat bitkoin i blockchaina. On je mene tada ubijedio pričom o bitkoinu, jer nijesam htio da kupim, mislio sam da je to suluda tehnologija i da se time finansira terorizam, droga i crno tržište“, poručio je Spajić.

On je dodao da je, razmišljajući o tome, došao do zaključka da će ta tehnologija da pobijedi prije ili kasnije.

„Ta tehologija je superiorna. Tehnologija bez posrednika je tehnologija koja je brža, efikasnija, mnogo više fer i koja odgovora nekim vrijednostima za koje se zalažem“, rekao je Spajić.

On je poručio da sada tri najveće japanske banke investiraju u tu tehnologiju i da Japan ima najbolju regulativu u svijetu što se tiče kriptovaluta i blockchain tehnologije.

„Gledajući to iskustvo od sedam godina, imamo taj put koji je krenuo od te neke priče da je to novac za crnu ekonomiju do stadijuma kada se najveće japanske banke utrkuju ko će da investira tu, ko će da drži njihove depozite i ko će da im se više dodvori“, dodao je Spajić.

On je saopštio da je ubijeđen da će ta tehnologija biti jako značajna.

„Ne vjerujem da će potpuno da zamijeni fiat svijet, odnosno tradicionalne valute, jer će tu biti komplementarnosti na raznim mjestima“, rekao je Spajić.

Blockchain meetup, koji organizuje ADP Zid, posvećen je analizi potrebe regulisanja blockchain tehnologije, kriptovaluta i uvođenju stable coin u sistem poslovanja u Crnoj Gori, biće organizovan danas u hotelu Ramada.

Događaj se organizuje u cilju boljeg razumijevanja blockchain tehnologije, upotrebe stable coin u poslovanju crnogorske privrede i daljeg rada na regulisanju materije.

Evropska unija (EU) je krajem septembra donijela set propisa i strategija kojima je trasiran okvir za regulisanje i primjenu blockchain tehnologije, a u aprilu ove godine će donijeti i odluku o projektu digitalni Euro.

Najčitanije