fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast indeksa drugi dan zaredom

Blagi rast indeksa drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u utorak su porasle drugi dan zaredom, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne nivoe, ali uz skromnije trgovanje, dok investitori za nove smjernice čekaju sastanak Feda krajem sedmice.

Dow Jones indeks ojačao je u utorak 0,09 odsto na 35.366 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 odsto na 4.486 bodova, a tehnološki Nasdaq 0,52 odsto na 15.019 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najviše su porasle cijene dionica u tehnološkom, ali i sektorima koji zavise od ekonomskog ciklusa poput turističkog, maloprodajnog, energetskog i finansijskog.

Za nove smjernice investitori čekaju sastanak Fedovih zvaničnika u Džekson Holu u petak, ali u vazduhu se i dalje osjeća dobro raspoloženje nakon što je Agencija za hranu i lijekove dala potpuno odobrenje za korištenje Pfizerove vakcine protiv koronavirusa, rekao je Ryan Detrick iz kompanije LPL Financial.

Posljednji makroekonomski pokazatelji sugerišu da je najveća svjetska ekonomija i dalje na putu oporavka od recesije i da se kreće u pravom smjeru, ali ne u takvoj mjeri da bi Fed bio prisiljen da zaoštrava monetarnu politiku.

Predsjednik Feda Jerome Powell krajem sedmice bi trebalo da se sastane s ostalim zvaničnicima centralne banke na redovnom godišnjem sastanku u Džekson Holu. Njegove poruke će se pažljivo secirati u potrazi za znacima kad bi Fed mogao početi da smanjuje program kupovine obveznica koji je mjesečno vrijedan 120 milijardi USD i podići kamatne stope s rekordno niskog nivoa.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u utorak su zabilježili blage promjene uz različiti predznak, pri čemu je Stoxx 600 oslabio 0,19 odsto na 471 bod. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 odsto na 7.125 bodova, a frankfurtski DAX 0,33 odsto, na 15.905 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,28 odsto na 6664 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...