fbpx

Blagi pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak su cijene dionica blago pale, jer nije bilo novih vijesti o trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na blagi pad indeksa uticala je i izjava predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) Jerome Powella koji je ponovio da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata, prenosi HRportfolio.

Dow Jones oslabio je 0,13 odsto na 26.057 bodova, S&P 500 je skliznuo 0,08 odsto na 2.793 poena, a Nasdaq indeks 0,07 odsto na 7.549 bodova.

U fokusu ulagača bio je izvještaj Powella u Kongresu o ekonomiji i monetarnoj politici.

On je naveo da će Fed biti strpljiv po pitanju kamatnih stopa i da povećani rizici i slabiji makroekonomski podaci neće ugroziti solidan rast američke ekonomije u ovoj godini.

Analitičari smatraju da to nije značajnije uticalo na tržište, jer Fed to ponavlja već sedmicama, pa su u tržište već uračunate procjene da nakon tri godine povećanja kamata, Fed u ovoj godini vjerovatno neće podizati cijenu novca.

Posljednjih sedmica berzu su podržavale i vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, iako po tom pitanju u utorak nije bilo novih vijesti.

Strateg u kompaniji Jones Trading, Michael O’Rourke, kazao je da su ulagači oprezni, da čekaju bolje cijene ili vijesti.

„Posljednjih mjeseci tržište je snažno poraslo i nadoknadilo gubitke od kraja prošle godine, pa su sada neki ulagači odlučili da povuku zaradu sa tržišta”, naveo je O’Rourke.

Na tržištu vlada oprez zbog usporavanje rasta američke, ali i globalne ekonomije, što negativno utiče na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih sedmica mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine oni su očekivali rast zarada za 5,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok sada očekuju pad od 0,9 odsto, što bi bio prvi pad zarada od 2016.

Na evropskim berzama u utorak se takođe trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 odsto na 7.151 bod, frankfurtski DAX ojačao je 0,31 odsto na 11.540 poena, a pariski CAC 0,13 odsto na 5.238 bodova.

Najčitanije