fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBlage promjene cijena naftnih derivata od utorka

Blage promjene cijena naftnih derivata od utorka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijena eurodizela od utorka će biti povećana jedan cent, dok će benzin pojeftiniti tri centa, saopšteno je iz Udruženja naftnih kompanija (UNCG).

Cijena lož ulja će ostati 1,67 EUR po litru, piše Dan.

Eudodizel će od utorka biti 1,75 EUR i prvi put će biti na istom nivou kao eurosuper 98. Eurosuper 95 će koštati 1,71 EUR.

Savjetnik za analize i ispitivanje tržišta UNKCG, Draško Striković kazao je Danu da iako je prema najavama sa početka prošle sedmice trebalo da dođe do pada cijene dizela za deset centi, pred kraj prošle i početkom ove sedmice došlo je do novog rekordnog rasta cijene nafte na svjetskim tržištima.

“Došlo je do preokreta na berzi iz razloga zaoštravanja sukoba koji su doveli do rasta cijena. Zanimljivo je da značajnije skače dizel i da je sada skuplji od eurosupera 95. Uvijek je benzin bio skuplji od dizela zbog većih akciza, ali se to sada promijenilo zbog velike potražnje za dizelom. Zato i cijena dizela raste, dok ostali energenti padaju”, rekao je Striković.

On je kazao da je dobro da nema novog velikog rasta cijene goriva, te da ukoliko se uspiju smiriti tenzije u Ukrajini da se može očekivati blago smanjivanje ili održavanje sadašnje cijene naftnih derivata.

“Cijene goriva neće biti duplo veće, to je nerealno očekivati. Postoji faza poskupljenja do određene granice i nakon toga jedino može da bude nestašica. U realnoj privredi se ne može desiti duplo veća cijena, samo da dođe do nestašice”, rekao je Striković.

On je ukazao na to da do nestašice jedino može doći ukoliko se sukobi prošire na granice van Ukrajine, pa zemlje NATO, od kojih uvozimo gorivo, obustave izvoz goriva.

“To je najgori scenario koji može da se dogodi po pitanju goriva u Crnoj Gori, ali nadamo se da će se smiriti tenzije u Ukrajini i da će se cijene postepeno i blago smanjivati”, naveo je Striković.

Prije dvije sedmice dizel je skočio 29 centi, a benzin 16 centi po litru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije