fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmeričkim ekonomistima Nobelova nagrada za ekonomiju

Američkim ekonomistima Nobelova nagrada za ekonomiju

Oslo, (MINA-BUSINESS) – Američki ekonomisti, Ben Bernanke, Douglas Diamond i Philip Dybvig, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za istraživanje banaka i finansijskih kriza, saopštila je Kraljevska švedska akademija nauka.

Nagrada, formalno poznata pod nazivom Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela, posljednja je od ovogodišnjih Nobelovih nagrada, a dobitnici dijele sumu od deset miliona švedskih kruna (SEK), prenosi Tanjug.

“Bernanke, bivši predsjednik američkih Federalnih rezervi, pokazao je u radu iz 1983. godine, na bazi statističke analize i istorijskih izvora, da je upravljanje bankama dovelo do njihovog propadanja, što je bio mehanizam koji je relativno običnu recesiju pretvorio u depresiju 30-ih godina prošlog vijeka, najdramatičniju i najozbiljniju krizu u svijetu koja je viđena u modernoj istoriji“, rekao je član komiteta za Nobelovu nagradu za ekonomiju, John Hassler.

Ovaj američki trio se tako pridružuje zvijezdama kao što su Paul Krugman i Milton Friedman, koji su prethodni dobitnici te prestižne nagrade.

Većina prethodnih laureata je takođe bila iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Samo dvije žene su u istoriji dobile Nobelovu nagradu za ekonomiju – Elinor Ostrom 2009. godine i Esther Duflo 2019.

Nagrada za ekonomiju nije bila ustanovljena kao jedna od pet nagrada u zavještanju industrijalca i pronalazača dinamita Alfreda Nobela iz 1895. godine.

To priznanje je osnovala centralna banka Švedske i ono je prvi put dodeljeno 1969. godine.

Najčitanije

Podgorica, kisa 2

Vremenska prognoza: Danas kiša, temperatura do 24 stepena

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno...

Real na fajnl-foru