fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAligrudiću peti mandat u v.d. stanju

Aligrudiću peti mandat u v.d. stanju

Podgorica, (MINS-BUSINESS) – Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Ranko Aligrudić, u četvrtak je na sjednici Upravnog odbora (UO) peti put izabran na istu poziciju na šest mjeseci u v.d. stanju.

To je Pobjedi potvrdio član UO Kemal Đečević.

Otkada je krajem prošle godine smijenjen predsjednik UO Alija Košuta i dva člana koji predstavljaju interese države, UO funkcioniše u krnjem sastavu sa četiri člana.

Prema riječima Đečevića, to ih ne sprečava da donose odluke, imajući u vidu da je prema Statutu njih četvoro od sedmoro dovoljno za odlučivanje.
”Kada nas je i sedmoro, četiri glasa su dovoljna za izbor i donošenje odluka. Imamo konkurs koji nije sproveden do kraja, jer se čeka da Vlada imenuje tri člana UO”, kazao je Đečević.

Na pitanje da li je legitimno da Aligrudić bude izabran peti put u v.d. mandatu, Đečević je odgovorio da zakon jedino propisuje dužinu mandata do šest mjeseci, ali da je ostala pravna praznina koja se slobodno tumači.

”Između toga da postojeći v.d. direktor ostane do izbora direktora po konkursu i situacije da Fond PIO ostane bez v.d. direktora, u kom slučaju niko ne bi mogao da potpisuje odluke, izabrali smo ono što je u interesu penzionera i građana, da jedna tako važna institucija nastavi da funkcioniše. Opšti interes je da Fond PIO nastavi da radi, političke kalkulacije me u ovom trenutku ne interesuju”, objasnio je Đečević.

On očekuje da bi uskoro UO trebalo da bude kompletiran, te da će odlučivati po konkursu Uprave za kadrove na koji se prijavilo petoro, a prošlo četiri kandidata.

Prema ranijim navodima medija, Aligrudić je bio trećerangirani zajedno sa Damirom Gutićem, dok su prvo i drugorangirani bili bivša direktorica Fonda PIO Jadranka Milošević i Jovo Pejović.

Bivši predsjednik UO, Alija Košuta, za kog je Upravni sud utvrdio da je nezakonito smijenjen, smatra da odbor o imenovanju Aligrudića za v.d. direktora nije mogao da odlučuje.

“Ko je mogao da mu produži v.d. stanje kada odbor nema predsjednika kog imenuje Vlada, imajući u vidu da članovi odbora sami između sebe ne mogu postaviti nekog da predsjedava. Upitan je sa zakonske strane peti v.d. status Aligrudića, a njegovo postavljenje je nezakonito, jer članovi UO nijesu imali zakonsko ovlašćenje da tako nešto potpišu”, kazao je Košuta Pobjedi.

On je objasnio da je smijenjen neposredno prije sjednice UO krajem decembra prošle godine za koju je bila planirana jedna tačka dnevnog reda – izbor direktora u punom mandatu.

”Premijer Dritan Abazović je na elektronskoj sjednici Vlade predložio moju smjenu i dva člana UO koji štite interese države i na taj način spriječio izbor direktora, jer je, pretpostavljam, smatrao da njegov kandidat neće biti izabran”, kazao je Košuta.

Nedavnom odlukom Upravnog suda, kojom je usvojena Košutina tužba, poništeno je rješenje Vlade o njegovoj smjeni, uz obrazloženje da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja trebalo da je predloži, a ne direktno premijer.

Nejasni su im bili navodi Vlade da Košuta i dva člana ne zadovoljavaju uslove da budu na tim pozicijama, imajući u vidu da ih je ista Vlada postavila pola godine ranije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije