fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAir Montenegro iznajmio Foker od hrvatskog Trade Aira

Air Montenegro iznajmio Foker od hrvatskog Trade Aira

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Air Montenegro iznajmio je avion Foker 100 od hrvatske čarter avio-kompanije Trade Air, zbog problema sa motorom jednog od dva Embraera 195 i redovnog šestogodišnjeg servisa koji ga čeka.

Avion je iznajmljen po principu wet lease, koji podrazumijeva kratkoročan zakup sa posadom, a u državnoj avio-kompaniji nijesu saopštili koliko ih to košta, piše Pobjeda.

Foker Trade Aira do sada je obavio jedan let za Air Montenegro. On mijenja Embraer 195 registarskih oznaka 4O-AOB, koji već duže ima problem sa iznajmljenim motorom, a prema informacijama Pobjede od 1. novembra nema ni dozvolu za letjenje, jer nije obavio redovni šestogodišnji servis.

“Avion Air Montenegra, kao što je i planirano, uskoro će ići na šestogodišnji strukturalni pregled. Ta vrsta servisa je specifična po tome što se obavlja na svakih šest godina i upravo je ovo period kada je planirano da se on uradi. Kako bismo osigurali neometan red letjenja, avion Trade Aira će biti iznajmljen tokom trajanja servisa i biće angažovan za dodatne letove i čartere samo u slučaju potrebe”, rekali su predstavnici Air Montenegra.

List piše da isti tip aviona koji je Air Montenegro iznajmio od Hrvata ima Montenegro Airlines (MA) u stečaju, čiji je Foker 100, registarskih oznaka 4O-AOM, parkiran u hangaru na podgoričkom aerodromu. On trenutno nije plovidben, ali je uz određena ulaganja, mogao biti osposobljen za saobraćaj.

Njega je stečajna uprava u maju nudila Air Montenegru u dugoročan zakup, ali su iz državne avio-kompanije tada tvrdili da im fokeri zbog starosti ne trebaju u floti.

“Znajući da Air Montenegro ima samo jedan operativan avion, u maju smo im ponudili Foker 100 na iznajmljivanje, smatrajući da je to dvostruka korist. Sa jedne strane oni bi dobili operativan avion tokom sezone veoma povoljno, a MA u stečaju bi podigao vrijednost fokera i stečajne mase. Međutim, oni nijesu pokazali interesovanje za to”, kazali su Pobjedi u stečajnoj upravi MA.

Na pitanje jesu li razmišljali da iznajme foker MA u stečaju, iz Air Montenegra su odgovorili da su razmatrali tu mogućnost, ali da taj avion nije u plovidbenom stanju i nema licencu za obavljanje vazdušnog saobraćaja.

“Samim tim foker MA u stečaju ne može da leti, tako da smo razmotrili i druge opcije. Air Montenegro ima potpisan ugovor sa pet regionalnih kompanija za ovu vrstu usluge, kako bismo u vrlo kratkom roku imali odgovor na upit, u skladu sa situacijom i potrebama”, naveli su u Air Montenegru.

Oni očekuju da 4O-AOB bude vraćen u saobraćaj sredinom decembra, a da bi otišao na planirani servis prvo mora biti riješen problem njegovog motora. Na tome, kako su kazali, rade najbolji stručnjaci u Crnoj Gori, sa kolegama iz kompanije Beautech od koje je motor iznajmljen, proizvođača aviona Embraera i General Electrica.

“Motor je, od kada je u vlasništvu Air Montenegra, održavan prema programu tehničkog održavanja i tokom dva mjeseca obavio je tek 200 sati leta”, naveli su u Air Montenegru.

Nakon što se problem sa motorom riješi, 4O-AOB mora dobiti dozvolu za let do radionice od Embraera i Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Pretpostavlja se da će servis aviona raditi mehaničri iz Bratislave, koje je Air Montenegro i ranije angažovao.

Air Montenegro trenutno iz Podgorice i Tivta saobraća ka tri destinacije – Beograd, Istanbul i Ljubljana. U kompaniji se nadaju da će u prvoj polovini decembra obnoviti liniju ka Frankfurtu.

“Situacija na tržištu i avio-industriji umnogome će zavisiti od epidemijske situacije i veoma je teško praviti precizne planove, projekcije i postaviti poslovni model kada otvorenost tržišta zavisi od brojnih faktora. U zavisnosti od kovid situacije i mogućnosti obavljanja saobraćaja, razmatramo i druga tržišta. Za Francusku su planirani letovi od aprila, i to za Pariz i Lion. Za Njemačku su još u planu Hanover i Lajpcig”, saopštili su iz Air Montenegra.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...