fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAerodromi podnijeli prijavu zbog prevare

Aerodromi podnijeli prijavu zbog prevare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore su Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) podnijeli prijavu zbog sumnje na prevaru u toku isplate vansudskih poravnanja u periodu od 2019. do 2021. godine kada je izvršni direktor bio Danilo Orlandić.

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore saopštio je da je Orlandić vansudskim poravnanjem prihvatio da kompanija isplati više od 6,5 miliona EUR zaposlenima zbog, navodno, pogrešno obračunatog startnog dijela zarade u periodu od 2011. do 2018. godine.

“Napominjemo da su ACG ušli u postupak poravnanja sa zaposlenima, a da nije bila izdefinisana praksa sudova kao jedinih mjerodavnih organa koji na jasan način kroz obrazloženje u svojim sudskim odlukama ukazuju na osnovanost potraživanja po ovom pravnom osnovu”, navodi se u saopštenju.

Iz ACG su podsjetili da je Vrhovni sud nedavno u više od 50 slučajeva, za sada, presudio da su Aerodromi Crne Gore u periodu od 2011. do 2018. godine zakonito obračunavali startni dio zarade.

“Prijava koju su Aerodromi Crne Gore sada podnijeli ODT-u je utemeljena u posljednjim presudama Vrhovnog suda i uslijedila je nakon što je Odbor direktora usvojio izvještaj lica za postupanje po prijavi na sumnju nepravilnosti koji ukazuje da su u toku sklapanja vansudskih poravnanja od 2019. do 2021. godine pričinjene štetne radnje po kompaniju i da postoji osnovana sumnja da su se u tim radnjama stekli elementi bića krivičnog djela prevara”, navodi se u saopštenju.

Inicijativa ka tužilaštvu je, kako se precizira, odraz odgovornog upravljanja kompanijom koja je tokom prošle godine prihodovala 44 miliona EUR.

“Zbog toga smo obavezni da pitamo da li je neko odgovoran za izgubljenih 6,5 miliona EUR koliko je isplaćeno od 2019. do 2021. godine“, naveli su iz Odbora direktora.

Oni su dodali da krivična prijava koju je protiv Aerodroma Crne Gore najavio Orlandić neće biti jedini slučaj kojim će se baviti tužilaštvo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije