fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU slučaju neprijateljske agresije Crna Gora može da traži nadoknadu štete od...

U slučaju neprijateljske agresije Crna Gora može da traži nadoknadu štete od SAD


Podgorica, (MINA) – Američki kongresmeni Debi Dingel i Fred Apton uputili su Odboru za pravosuđe američkog Senata prijedlog zakona kojim se predviđa da evropske zemlje, koje usljed neprijateljske agresije, pretrpe gubitke, imaju pristup sudovima Sjedinjenih Država radi nadoknade štete.

Kako piše Pobjeda na listi zemalja kojima je pružena ova mogućnost je i Crna Gora.

Ovaj zakon predstavlja dio Zakona o suverenitetu Ukrajine 2022. koji je u Senatu predstavljen u januaru ove godine, a dolazi u trenutku rata u Ukrajini, gdje ruska agresija uskoro ulazi u treći mjesec.

“Bez obzira na bilo koju drugu zakonsku odredbu, strana država neće biti imuna od jurisdikcije sudova Sjedinjenih Država u bilo kom slučaju u kojem se traži novčana šteta protiv strane države za fizičku povredu, uključujući smrt, oštećenje imovine ili gubitak imovine uzrokovan invazijom strane države na drugu suverenu naciju koja se nalazi u Evropi”, navodi se u zakonu.

Prema prijedlogu ovog akta, on će se odnositi na svaku suverenu zemlju koja je članica Evropske unije, Veliku Britaniju, Norvešku, Švajcarsku, Grenland, Bugarsku, Rumuniji, Ukrajinu (uključujući Kremlj, Luganjsk i Donjeck), Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Moldaviju, Andoru, Island, Lihtenštajn i San Marino.

Zanimljivo je da na listi, od zemalja iz okruženja, jedino nema Srbije.

U zakonu se navodi i da imovina u Sjedinjenim Državama strane države agresora neće biti imuna od zapljene kao pomoć pri izvršenju, ili od izvršenja, po presudi koje je donio sud Sjedinjenih Država ili neke države nakon stupanja na snagu ovog zakona.
(kraj) žug

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Potpisan Memorandum o saradnji MPNI i Glavnog grada

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i Glavni grad potpisali su...