fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSistem elektronske fiskalizacije u potpunosti funkcioniše

Sistem elektronske fiskalizacije u potpunosti funkcioniše

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je preko testnog okruženja primila više od 200 hiljada računa, što pokazuje da sistem elektronske fiskalizacije u potpunosti funkcioniše, a očekuje se da će najveći broj privrednika od 1. januara biti spreman za sprovođenje fiskalnog servisa.

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u PU, Milica Vuletić, kazala je da PU i poreski obveznici intenzivno rade za momenat puštanja sistema elektronske fiskalizacije u produkciju, s obzirom na to da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počinje da se primjenjuje 1. januara.

„U ovom momentu veliki broj poreskih obveznika, među kojima je najviše kompanija koje se bave razvojem IT, odnosno softvera rade na testiranju sistema, tako da smo preko testnog okruženja primili preko 200 hiljada računa. Pokazalo se da sistem u potpunosti funkcioniše i da je moguće uspostaviti fiskalni servis između naplatnih uređanja poreskih obveznika i njihovih sistema za evidentiranje prometa i servera PU“, rekla je Vuletić agenciji Mina-business.

Testiranje sistema, kako je navela, sprovodi 204 lica među kojima je 118 proizvođača softvera što pokazuje da su IT kompanije jako zainteresovane za projekat i da su spremne za njegovu implementaciju.

„S obzirom na to da je produkcioni SEP portal pušten u funkciju od 16. decembra na njega je do sad registrovano 107 poreskih obveznika, a očekujemo da će se ovaj broj povećavati iz dana u dan, posebno imajući u vidu da je 1. januar pred vratima odnosno da za svega par dana počinje implementacija Zakona o fiskalizaciji“, objasnila je Vuletić.

Ona je kazala da u PU očekuju da će najveći broj privrednika od 1. januara biti spreman za upotrebu elektronske fiskalizacije, odnosno da će svoje sisteme prilagoditi zahtjevima tog zakonskog rješenja.

Vuletić je, govoreći o izmjenama Zakona, podsjetila da ih je pripremilo Ministarstvo finansija kako bi se poreskim obveznicima omogućilo prelazno razdoblje za prelazak na elektronsku fiskalizaciju i to najkasnije do juna naredne godine.

„Usvajanjem izmjena Zakona, poreski obveznici će biti relaksirani i u tom smislu imaće dovoljno vremena da ukoliko svoje sisteme nijesu pripremili za 1. januar, to učine do 1. juna naredne godine“, navela je Vuletić.

Ona smatra da je to kompromisno rješenje s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi privreda u ovom momentu zbog ekonomske krize i pandemije Covid-19, ali takođe se mora imati u vidu i potreba države da zaštiti državne prihode, obezbijedi finansiranje javnih potreba, odnosno visok stepen poreske discipline u državi.

„U proteklom periodu PU i projektni tim intenzivno su komunicirali sa svim kategorijama privrednika, kako sa onima koji imaju male biznise, tako i sa onim velikim kompanijama među kojima su posebno istaknute telekomunikacione i kompanije koje izdaju masovne račune, kao što je Elektroprivreda (EPCG)“, precizirala je Vuletić.

Ona je kazala da su u PU nastojali da svim tim kategorijama izađu u susret i pruže maksimalnu podršku u pripremi za primjenu zakonskog rješenja.

„S obzirom na to da su samo zakonsko rješenje i podzakonski akti, ali i tehničko rješenje u potpunosti primjenjivi za sve vrste biznisa smatramo da će ovaj period biti dovoljan da svi privrednici nabave kako tehnički tako i softverski dio koji se odnosi na Zakon i počnu sa elektronskim slanjem podataka o izvršenom prometu na server PU“, ocijenila je Vuletić.

Ona je saopštila da se nada da će projekat proći uspješno odnosno da će se sve te aktivnosti uspješno realizovati što predstavlja benefit i za državu i samu privredu, jer će se omogućiti efikasnije suzbijanje sive ekonomije i zaštita lojalne konkurencije na crnogorskom tržištu.

„Prema saznanjima koje ima PU, IT tržište u Crnoj Gori u potpunosti je spremno za sam sistem elektronske fiskalizacije tako da se na tržištu mogu naći različita rješenja koja se odnose kako na hardverski, tako i na softverski dio. Postoje all inclusive rješenja koja obuhvataju sve ono što je poreskom obvezniku potrebno za elektronsku fiskalizaciju, a to je naplatni uređaj, softversko rješenje, internet konekcija a čak imaju i neka rješenja koja nude i elektronski certifikat u okviru tog paketa“, objasnila je Vuletić.

Prema njenim riječima, cijene tih paketa se kreću od pet EUR samo za softversko rješenje do 20-ak EUR ukoliko se radi o kompletnom ponuđenom rješenju, i to na mjesečnom nivou.

Takođe postoje i ona rješenja koja se odnose na jednokratnu ili nabavku kompletnog programa i ona se kreću od 150 EUR pa dalje.

„Smatramo da će ovakva ponuda biti adekvatna naročito za one male poreske obveznike koji nemaju veliki opseg biznisa i za koja su ta povoljnija rješenja mnogo prikladnija za nabavku“, dodala je Vuletić.

Ona je zaključila da od samih potreba poreskog obveznika zavisi koje će rješenje izabrati, odnosno da li će se odlučiti za rentiranje kompletnih rješenja ili nabavku naplatnog uređanja i softverskog dijela projekta elektronske fiskalizacije.

Najčitanije