fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSetom ekonomskih zakona stimulišu novo zapošljavanje

Setom ekonomskih zakona stimulišu novo zapošljavanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predložene izmjene i dopune seta ekonomskih zakona, o kojima su poslanici danas raspravljali u Skupštini, namijenjene su, kako su ocijenili, saniranju negativnih posljedica pandemije koronavirusa i imaju za cilj da stimulišu novo zapošljavanje.

Poslanica Demokrata, Zdenka Popović, kazala je da je drastičan ekonomski pad uslovljen koronavirusom doveo do najvećeg pada broja zaposlenih od 2003. godine, jer je za godinu bez posla ostalo 32,6 hiljada građana.

“Vlada je predvidjela mjeru za podsticanje novog zapošljavanja, predlažući izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje”, navela je Popović u parlamentu.

Prema predloženim aktima, korisnici te mjere mogu biti poslodavci koji zasnuju radni odnos na neodređeno vrijeme sa nezaposlenim koja je najmanje tri mjeseca bila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Predviđeno je da se navedeni zakoni primjenjuju od 1. januara.

Mjerom je predviđeno da se poslodavac koji do 31. decembra zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme, u skladu sa zakonom kojim uređuje prava i obaveze zaposlenih po osnovu rada, sa osobom koja ima prebivalište u Crnoj Gori i nalazi se na evidenciji ZZZ duže od tri mjeseca, oslobađa obaveza plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca, za zaradu isplaćenu za period od tri godine od zasnivanja radnog odnosa.

Poslodavac će, kako je precizirano, biti oslobođen obaveze plaćanja navedenih poreza i doprinosa za zarade, maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, i to 90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u ovoj godini, 60 odsto za isplaćene u narednoj, a 30 odsto za isplaćene u 2023. godini.

Popović je kazala da će se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje izmirivati iz budžeta.

Ona je, govoreći o izmjenama Predloga zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), kazala da su te izmjene usmjerene na oporavak privrede i pomoć mikro, malom i srednjem biznisu kroz povećanje oporezivog prometa za registraciju za PDV sa 18 hiljada na 30 hiljada EUR.

“Time se olakšava njihov rad i omogućava lakše izmirivanje poreskih obaveza”, smatra Popović.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Jovanka Bogavac, rekla je da su predložene izmjene i dopune seta ekonomskih zakona namijenjene saniranju negativnih posljedica pandemije, kao i da će trebati dosta vremena da se privreda oporavi.

„Nezaposlenost je u ogromnoj mjeri porasla za šta je najviše kriva prethodna vlast, koja je prije godinu, kada nije bilo toliko zaraženih koronavirusom, uvela toliko rigorozne mjere da je kompletna privreda bila zatvorena, a punjenje budžeta na najmanjem nivou u posljednjih 20 godina“, kazala je Bogavac.

Ona je dodala da se nada da će izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, u cilju olakšavanja zapošljavanja u naredne tri godine, doprinijeti smanjenju nazaposlenosti i premještanju poslovanja iz nelegalnih u regularne okvire.

„Tu inspekcije moraju da rade kako treba. Pravila moraju biti ista za sve i više ne smije biti povlaštenih“, navela je Bogavac.

Ona je dodala da će punjenje budžeta u narednom periodu biti otežano, zbog čega bi sve institucije društva trebalo da rade koordinisano i da doprinesu tome.

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, saopštio je da su budžet za ovu godinu najviše kritikovali oni koji su najviše doprinijeli “arčenju” državnog novca svih ovih godina i teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se Crna Gora nalazi.

“Prethodne vlade, predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS), na kraju prošle godine kao zaostavštinu su ostavile dug od 3,8 milijardi EUR”, rekao je Konatar.

On je naveo da je prethodna vlada zatvorila granice i uništila turističku privredu u Crnoj Gori, što rezultiralo najvećim padom prihoda od turizma i najvećim brojem zaraženih po stanovniku.

“Ne mogu da se usaglasim da je ovo bila dobra politika”, dodao je Konatar.

On je kazao da je danas i privrednicima i zaposlenima u Crnoj Gori mnogo teško, zbog čega ne čudi što je jedaa od prvih zakona pomoć privrednicima i za novo zapošljavanje.

“To je neki drugačiji pravac djelovanja nove Vlade. Danas je svaki privrednik koji je sačuvao radno mjesto heroj, a da ne pričamo o onima koji su otvorili novo. Zato njima država mora da pomogne”, rekao je Konatar.

On je saopštio da će njegov Klub podržati predložene izmjene tih zakona, kako bi se stimulisalo novo zapošljavanje u Crnoj Gori.

“Danas je patritozam u Crnoj Gori kad više ne dobijate i ne koristite priviliegije, ne dobijate stanove, ne vodite se ličnim interesom, već danas i ubuduće patriotizam treba da bude plaćanje poreza, zpaošljavanje ljudi i čuvanje ekonomske supstance”, poručio je Konatar.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, kazao je da će ta stranka podržati predložene izmjene, čime žele da pokažu jednu drugačiju političku kulturu.

“Mislim da su oni u interesu privrede i imaće našu punu podršku, jer idu u prilog sektoru malih i srednjih preduzeća, pošto kada podignete ljestvicu sa 18 na 30 hiljada EUR benefite će da ima mikro biznis u Crnoj Gori. Ne vidim nijedan razlog zašto svi ne bi podržali takvo zakonsko rješenje”, rekao je Šehović.

On je naveo da je ništa manje dobar zakon predložio i SD, koji se tiče promjene modela plaćanja PDV-a.

“Mi njime želimo da ispravimo nepravedan sistem. Privredni subjekti su dužni da plaćaju PDV državi po ispostavljenoj fakturi, odnosno prije nego naplate svoja potraživanja”, saopštio je Šehović.

Predlog SD-a je, kako je precizirao, da za one čiji godišnji promet ne prelazi dva miliona EUR da pređu na plaćanje po naplaćenoj, a ne fakturisanoj realizaciji, ukoliko to žele.

Šehović je naveo i da Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza niko ne poštuje, zbog čega se moraju stvoriti pretpostavke za njegovo poštovanje.

“Zašto nijesmo imali nijednu kaznu po tom Zakonu? Hajde da ga doradimo zajedno”, rekao je Šehović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, kazao je da je set zakona o kojim je parlament raspravljao urađen u dobroj namjeri i da ti propisi predviđaju olakšice za one koji zapošljavaju radnike koji su bili na Birou rada.

On je, komentarišući podizanje limita za PDV registraciju sa 18 hiljada na 30 hiljada EUR, kazao da je smisao te mjere da se olakša rad malim preduzećima, zanatlijama i kompanijama koji sami sebe zapošljavaju i sami sebe usplaćuju platu.

Joković smatra da bi bilo dobro vidjeti koja su to preduzeća koja su do sada bila van tog sistema od 18 hiljada EUR.

„Vidio sam prihode nekih ljekarskih ustanova i advokatskih kancelarija ispod 18 hiljada, a zakupljuju prostore po 12 hiljada, 13 hiljada ili 18 hiljada. Znam neke uslužne djelatnosti koje nikako ne mogu opravdati prostor koji zakupljuju, opremu koju imaju i radnike koje zapošljavaju, a prihod im je 18 hiljada EUR“, rekao je Joković.

On je apelovao na inspekcijske organe da bolje provjere ta preduzeća i preduzetnike, koji se, kako je naveo, „kriju ispod ovih 30 hiljada“.

Poslanik DF-a, Jovan Vučurović, kazao je da očekuje smjene rukovodećeg kadra u Monstatu koji su godinama učestvovali u, kako je kazao, falsifikovanju važnih statističkih podataka.

“U mnogim institucijama na čelu su okoreli članovi DPS-a, kao što je senator Državne revizorske institucije (DRI), Zoran Jelić ili u Agenciji za sprečavanje korupcije. O tome nam odlučuju viđeniji članovi DPS-a”, rekao je Vučurović.

Najčitanije