fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPopa: Za reforme neophodna stabilna proevropska politička većina

Popa: Za reforme neophodna stabilna proevropska politička većina


Podgorica, (MINA) – Pristupanje Evropskoj uniji (EU) ostaje proces zasnovan na zaslugama, a tempo pregovaračkog procesa svake zemlje i dalje prije svega zavisi od napretka u temeljnim reformama, ocijenila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Popa je u intervjuu Pobjedi rekla da je ukidanje jedinice za Crnu Goru u Briselu čisto organizaciona stvar.

Popa je kazala da je Evropska komisija formirala zajedničku jedinicu za Crnu Goru i Srbiju, jer su one trenutno dvije zemlje Zapadnog Balkana koje su u procesu pristupnih pregovora s EU.

“Ono što EU podržava i što želimo za Crnu Goru najbolje je izrazila predsjednica Evropske komisije Fon der Lajen tokom posjete Crnoj Gori ranije ove godine, kada je jasno i glasno izjavila da „vas želimo u EU“, kazala je Popa.

Ona je navela da su na nedavno održanoj političkoj međuvladinoj konferenciji sa Crnom Gorom, države članice EU potvrdile snažnu posvećenost proširenju, kao ključnoj politici EU koja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi.

“Ali, da bi postala članica EU, Crna Gora, kao i svaka druga zemlja kandidatkinja, treba da ispuni standarde i pravila koja podržavaju osnovne vrijednosti EU i koja se podjednako odnose na sve zemlje članice EU. Ne postoji način da se to zaobiđe” ocijenila je Popa.

Ona je kazala da će, da bi napredovala na putu ka EU, Crna Gora morati da postigne konkretne rezultate u ključnim oblastima vladavine prava.

“Međutim, jasno je da nijedna pojedinačna institucija ili politička snaga ne može sama da postigne te rezultate, budući da mnogi od ovih ključnih reformskih napora zahtijevaju široku međupartijsku političku podršku”, rekla je Popa.

Ona je navela da EU zato očekuje od svih crnogorskih institucija i političkih partija da konstruktivno zajednički rade, a u skladu sa svojim ustavnim mandatima, kako bi dalje pokrenule reforme vezane za EU, u duhu odgovornosti i u interesu građana.

Popa je ocijenila da je postojanje stabilne i kohezivne proevropske političke većine veoma važno za sprovođenje tih ključnih reformi.

“Najbolje što sve proevropske snage mogu da urade za evropsku budućnost Crne Gore u ovom trenutku, bez obzira na to da li su u vlasti ili opoziciji, jeste da nađu način da rade zajedno van partijskih okvira, kako bi odblokirali ključne reforme vladavine prava i omogućili zemlji da napreduje na putu ka EU”, rekla je Popa.

Ona je oddala da to od njih očekuje ogromna većina građana koji podržavaju pristupanje Crne Gore Uniji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije