fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNetačne priče o pražnjenju kase

Netačne priče o pražnjenju kase

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novac za servisiranje svih potreba u državnom budžetu je obezbijeđen i one će biti izmirivane uredno u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva finansija povodom spekulacija prisutnih u dijelu javnosti nakon parlamentarnih izbora da se državna kasa ubrzano prazni.

Iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović su kazali Vijestima da je dezinformacija da se troše velike sume novca iz državnog budžeta nakon završenih izbora.

“Kao i u dosadašnjem periodu ove godine, budžetske obaveze servisiraju se shodno redovnim zakonskim obavezama, odnosno definisanoj potrošnji utvrđenoj rebalansom budžeta. Dodatno, upućujemo na redovne mjesečne izvještaje o izvršenju budžeta koji se objavljuju na internet stranici Ministarstva koji prikazuju komparativni pregled plana i izvršenja potrošnje i koji ne impliciraju značajna odstupanja od plana potrošnje”, odgovorili su iz tog resora.

Kada je u pitanju izvršenje budžeta za avgust, podaci će biti dostupni tokom ovog mjeseca, shodno utvrđenom kalendaru objavljivanja podataka koje Ministarstvo ima.

Ovogodišnjoj državnoj kasi, prema julskom predlogu izmjena budžeta, ukupno je nedostalo 878 miliona EUR i dio od oko 540 miliona se finansira iz depozita, koji u najvećem dijelu čini nepotrošenu pozajmicu od prošle godine, a ostatak od 331 miliona kroz novo zaduženje.

U odnosu na prethodni plan, korišćenje depozita je povećano 56 miliona, a iznos zaduženja za 231 milion uz mogućnost povećanja. Rebalansom je ostavljena mogućnost zaduženja do potrebe izvršenja budžeta.

Rebalans je temeljen na projekciji da će prihodi od turizma biti 400 miliona EUR, što je 40 odsto prošlogodišnjih, ali ta se projekcija neće ostvariti zbog čega je izvjestan drugi rebalans budžeta.

“Sredstva za finansiranje budžetskih potreba su obezbijeđena u skladu s godišnjim Zakonom o budžetu, tako da će sve planirane obaveze definisane budžetom biti uredno izmirivane u narednom periodu”, kazali su u Ministarstvu.

Oni su dodali da, imajući u vidu izraženu sezonalnost, kada je u pitanju naplata prihoda budžeta, shodno prihodima koji se generišu po osnovu ljetnje turističke sezone, Ministarstvo finansija na dnevnoj osnovi prati trendove kretanja prihoda i rashoda budžeta, kako bi se obezbijedilo redovno servisiranje svih budžetskih obaveza.

“Imajući u vidu da su makroekonomska kretanja u periodu jul – avgust odstupila od inicijalnih pretpostavki i projekcija, što se odražava na niže ostvarenje prihoda u odnosu na plan, Ministarstvo trenutno radi na ažuriranju makroekonomskih i fiskalnih projekcija za period do kraja godine. Svakako, kako je već navedeno, u dosadašnjem periodu su preduzete aktivnosti i obezbijeđena su sredstva za redovo servisiranje svih obaveza u tekućoj godini”, poručeno je iz resora finansija.

Vlada je u julu imala 134,2 miliona EUR prihoda, dok je u istom mjesecu potrošila 190,2 miliona EUR, odnosno u tom mjesecu je ostvaren deficit od 56 miliona EUR.

Državni budžet je u julu prošle godine imao prihod od 174 miliona EUR, 40 miliona više nego sada, što je pad od 23 odsto. Vlada je rebalansom budžeta planirala da u julu ima rashode od 174,9 miliona EUR, a potrošila je 190,2 miliona, odnosno 15,3 miliona više.

Najčitanije