fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIzdavaocima privatnog smještaja podrška od tri miliona EUR

Izdavaocima privatnog smještaja podrška od tri miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, donesenih u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, za izdavaoce privatnog smještaja opredijeliti podršku u iznosu od tri miliona EUR.

„Imajući u vidu posebno snažan negativni efekat pandemije na poslovanje izdavaoca privatnih smještaja, planirana je podrška izdavaocima, na osnovu evidentiranih smeštajnih kapaciteta u privatnom smještaju u iznosu od tri miliona EUR“, navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Kriterijumi i model podrške, kako su objasnili, će biti definisani posebnim programom Vlade.

Podrška izdavaocima privatnog smještaja jedna je od kratkoročnih mjera u oblasti turizma. Osim turizma, trećim paketom, vrijednim 1,22 milijarde EUR na period od četiri godine, definisan je niz drugih mjera i planirana podrška za određene sektore i djelatnosti.

Osim podrške izdavaocima privatnog smještaja, Vlada je među kratkoročnim mjerama u sektoru turizma predložila i subvenciju kamate na reprogram postojećih kredita kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i poslovnih banaka.

Predložena je i primjena snižene stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto na pripremanje i usluživanje hrane pića i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe u ugostiteljskim djelatnostima.

„Kada je u pitanju subvencioniranje zarada u turizmu, ugostiteljstvu i javnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju, procjenjuje se da će fiskalni efekat navedene mjere na mjesečnom nivou iznositi okvirno četiri miliona EUR, odnosno 12 miliona EUR za period trajanja mjere“, navodi se u dokumentu.

Predložene su i kratkoročne mjere – subvencija za turoperatore i marketing kampanja, kao i umanjenje godišnje naknade za korišćenje morskog dobra.

Vlada je za period od četiri godine planirala da sektor turizma podrži sa ukupno preko 215 miliona EUR. Na kratkoročne mjere se odnosi 83,35 miliona EUR, a na mjere na srednji i dugi rok 131,7 miliona EUR.

Kada je u pitanju mjera koja se odnosi na reprogram postojećih kredita kod poslovnih banaka i IRF-a, u dokumentu se navodi da će se povoljnost kreditnih sredstava ogledati kroz uvođenje grejs perioda od 12 do 24 mjeseca, uz subvenciju kamatne stope u punom iznosu, a najviše do tri odsto, tokom trajanja grejs perioda.

Subvencija kamate će se odobriti za reprogramiranje kredita sa ugovorenim jednakim ili povoljnijim uslovima za klijenta od ranije ugovorenih, u smislu visine ugovorene kamatne stope.

Iz Vlade su naveli da je mjera, koja se odnosi na primjenu snižene stope PDV-a od sedam odsto na pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe u ugostiteljskim djelatnostima, privremenog karaktera, u trajanju od godine.

„Razmatraju se opcije definisanja sistemske mjere koja će nakon isteka primjene ove mjere stupiti na snagu. Fiskalni efekat navedene mjere, koji će se ogledati u smanjenoj naplati prihoda po osnovu PDV-a, procjenjuje se da će na godišnjem nivou iznositi 16 miliona EUR“, navodi se u dokumentu.

Kada je u pitanju mjera koja se odnosi na kreditne linije za likvidnost i obrtna sredstva, sredstva bi bila obezbijeđena uz subvenciju 80 odsto kamate, a najviše do tri odsto kamatne stope, tokom trajanja grejs perioda.

„Kreditna linija obezbjeđuje se kod IRF-a, dok bi subvencija kamatne stope bila obezbijeđena iz budžeta Ministarstva održivog razvoja i turizma“, precizira se u dokumentu.

Subvencije za turoperatere bi bile obezbijeđene za organizovane dolaske turista koji se zadržavaju u Crnoj Gori najmanje sedam dana za ovu i narednu godinu. Kriterijumi i iznos subvencije će biti definisani posebnim programom Vlade.

„Procjenjuje se da će predmetna mjera iznositi do 500 hiljada EUR u ovoj godini i oko jednog miliona EUR u narednoj“, dodaje se u dokumentu.

Takođe, za ovu i narednu godinu, obezbijediće se poseban budžet, sa definisanim prioritetnim oglašavanjem putem digitalnih kanala komunikacije i globalnih medijskih kuća.

„Sredstva za predmetne namjene obezbijeđena su u okviru budžeta države u iznosu od 500 hiljada EUR u ovoj, dok će 1,5 miliona EUR biti planirano za ove namjene u narednoj godini“, procijenili su u Vladi.

U dokumentu se navodi da je sektor turizma, kao izuzetno “ranjiva” djelatnost na vanredne i nepredvidive okolnosti, usljed pandemije, pretrpio ogromne gubitke u poslovanju.

„Promjene u turizmu izvjesne su i zbog neupitnog uticaja novog virusa na mijenjanje svijesti i ponašanja ljudi, a što će za posljedicu imati i otklon od masovnog turizma, odnosno preusmjeravanje turističke ponude i proizvoda na vrste koje pojedinca i brigu o zdravom životu stavlja u prvi plan“, navodi se u dokumentu.

Ipak, kako se dodaje, u susret novoj realnosti prepoznate su i nove šanse za razvoj turizma u Crnoj Gori.

„Kroz konsultacije sa turističkom privredom prepoznali smo razvojne projekte i nove ideje, ne samo sa ciljem da se očuva postojeća supsutanca, već i da se stvara nova“, kazali su iz Vlade.

Pored kratkoročnih mjera, u dokumentu se navodi da dugoročni razvoj na bazi novog koncepta, treba da rezultira intengralnoselektivnim, struktuiranim turističkim proizvodom koji se bazira na raspoloživim prirodnim, antropogenim, ekološkim i receptivnim resursima, usklađen sa trendovima na međunarodnom turističkom tržištu u pogledu održivog razvoja, prožet atrakcijskim motivima i konkurentskim prednostima, odnosno jedinstvenim odlikama Crne Gore.

Kada su u pitanju dugoročne mjere podrške investicionim, strateškim i razvojnim projektima, one se, između ostalog, odnose na kreditne linije podršku za završetak započetih investicija u hotelske kapacitete, izgradnju novih hotelskih kapaciteta i linije namijenjene za rekonstrukciju, adaptaciju, opremanje, kupovinu postojećih hotela.

Maksimalni iznos tih linija je do pet miliona EUR, uz povoljnu kamatnu stopu kod IRF-a ili poslovnih banaka, grejs periodom i dužim rokom otplate.

Tu je i kreditna linija za podršku ugostiteljstvu.

Maksimalni iznos je do tri miliona EUR, uz povoljnu kamatnu stopu kod IRF-a ili poslovnih banaka, grejs periodom i dužim rokom otplate.

Najčitanije