fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEPCG ostvarila dobit od 2,1 milion EUR

EPCG ostvarila dobit od 2,1 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je u prvoj polovini godine ostvarila neto dobit od 2,1 milion EUR, saopšteno je iz te elektroenergetske kompanije.

Kompanija je, kako su kazali, tokom prve polovine godine poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, kao posljedica pandemije Covid-19.

“Koronavirus djelimično je zaustavio i usporio globalnu ekonomiju, a negativni efekati nijesu zaobišli ni energetski sektor. Upravo zbog toga u većini zemalja Evropske unije (EU), ali i u Crnoj Gori, došlo je do pada potrošnje struje i nestabilnosti berzanskog trgovanja električnom energijom”, navodi se u saopštenju.

Pored uticaja pandemije na regionalnom i lokalnom nivou, na rezultate poslovanja energetskog sektora uticala je, kako su dodali, i izuzetno loša hidrološka situacija u prvoj polovini godine.

“Naime, deficit pаdаvinа, koji je bio skoro 50 odsto u odnosu na desetogodišnji prosjek, značajno je uticao na poslovni rezultat kompanije”, objasnili su iz EPCG.

Prihod EPCG je u prvoj polovini godine iznosio 148,2 miliona EUR, što je 8,5 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Uključujući i nove ekološke takse, na državnom i lokalnom nivou, dobit EPCG prije odbijanja kamata, poreza i troškova amortizacije (EBITDA) u prvoj polovini godine je ostvarena u iznosu od 13,4 miliona EUR, odnosno 39,2 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period“, precizirali su iz EPCG.

I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja proizvodnih objekata, ukupno ostvarena proizvodnja električne energije u prvoj polovini godine iznosila je 1,15 hiljada gigavat sati (GWh), što je za 342 GWh odnosno 22,9 odsto manje u odnosu na planiranu i 192 GWh odnosno 14,3 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

„U hidroelektranama je proizvedeno 573 GWh, dok je Termoelektrana (TE) Pljevlja proizvela 576 GWh električne energije“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da se investicioni ciklus kompanije sprovodi nesmetanom dinamikom i da se preduzimaju sve neophodne mjere kako bi se u ovakvim okolnostima osiguralo sigurno snabdijevanje svih kupaca.

„Veliki napori se ulažu u optimizaciju raspoloživosti postrojenja i smanjenje troškova, kao i povećanje ukupne efikasnosti, a sve u cilju poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača i stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema države”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije