fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDanas 27. godišnjica genocida u Srebrenici

Danas 27. godišnjica genocida u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama danas će biti obilježena 27. godišnjica tog genocida.

Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci još 50 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Delegacija Vlade na čelu sa predsjednikom Dritanom Abazovićem prisustvovaće obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

“U okviru programa obilježavanja godišnjice genocida u Memorijalnom centru Potočari, planirano je i obraćanje Abazovića”, saopšteno je iz Vlade.

Delegaciju će još činiti potpredsjednici Jovana Marović i Ervin Ibrahimović, ministri Marko Kovač, Maraš Dukaj i Maša Vlaović.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do organizovano i sistematski ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja Evropske unije, Kanada, Sjedinjene Američke Države i Australija.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...