Naslovnica Glavna vijest Danas 26. godišnjica zločina u Srebrenici

Danas 26. godišnjica zločina u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama danas će biti obilježena 26. godišnjica tog zločina.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja Evropske unije, Kanada, Sjedinjene Američke Države i Australija.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Od crnogorskih zvaničnika, na komemoraciji će prisustvovati crnogorski predsjednik Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, kao i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dok će se predsjednik Skupštine Aleksa Bečić obratiti putem video linka.

Ove godine, u Memorijalnom centru biće ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana imala je svega 16 godina, a najstarija 63 godine u momentu smrti.

Prva sahrana obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava genocida.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije