fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBojanić: Završetak radova na auto-putu do kraja novembra

Bojanić: Završetak radova na auto-putu do kraja novembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građevinski radovi na auto-putu Bar-Boljare su pri kraju i vjerovatno će tom dinamikom ići do kraja novembra, za kada je planiran njihov završetak, iako ima još neriješnih stvari, saopšto je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

On je prilikom obilaska radova na auto-putu, sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem, kazao da se prioritet u resoru na čijem je čelu daje krajnje kvalitetnim radovima.

“Najvažnije je da imamo dobar, održiv i bezbjedan auto-put”, rekao je Bojanić i dodao da rokovi jesu važni, ali da, bez namjere da prejudicira da će biti kašnjenja, mjesec prije ili kasnije ne znači ništa u odnosu dobar i bezbjedan put.

On je saopštio da je generalno zadovoljan kvalitetom, ali i da je svjestan da dionica od Smokovca do Mateševa ne znači puno, odnosno da se mora nastaviti sa povezivanjem preko Podgorice, Beograda, Budimpešte i dalje sa jugoistočnom Evropom, kako bi se dobila značajna ruta.

Bojanić je na pitanje koliko bi mogla da košta putarina odgovorio da su procjene između tri i tri i po EUR, ali da ne očekuju da ona može otplatiti auto-put, jer ne postoji tolika gustina saobraćaja.

Taj novac će, kako je objasnio, svakako biti od koristi za održavanje puta.

“Idejni projekti za naredne dionice od Mateševa do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara se rade i grube su procjene da je to nekih 850 miliona EUR da se dođe do granice”, naveo je Bojanić.

To su manje zahtjevni radovi, iako je kilometraža nešto veća, oko 70 kilometara.

Bojanić je na pitanje da li će Montenegro Airlines (MA) održavati avione kompanije To Montenegro odgovorio da bi država prvo trebalo da raščisti odnose sa MA u stečaju.

“Podsjetiću da smo preko 100 miliona prijavili potraživanja, a stečajni upravnik nam je priznao 100 hiljada. Dali smo prigovor i zaštitnica imovinsko-pravnih interesa vodi taj slučaj u ime države. S druge strane vidjeli ste da je i ponašanje stečajnog upravnika prema Upravi prihoda i carina takođe bez odgovora. Mi tražimo izvještaje šta oni rade tamo, nemamo odgovora. Prvo treba da to dobro raščistimo sa njima, pa da vidmo da li su oni uopšte sposobni da bilo kakve usluge pružaju drugoj kompaniji”, rekao je Bojanić.

On je naveo da To Montenegro ima svoje organe upravljanja i da su oni ti koji treba da procijene da li postoji komercijalni interes da rade bilo šta u saradnji sa MA.

Abazović očekuje od izvođača da što je moguće brže završi radove, ali ne na uštrb kvaliteta.

“Svi treba da znaju da je ovo i previše zahtjevan posao za Crnu Goru, da je koštao jako puno i da se od njega puno očekuje”, poručio je Abazović.

Sve kontroverze koje su pratile gradnju auto-puta, prema njegovim riječima, nijesu bile posljedice djelovanja ove Vlade ili Ministarstva za kapitalne investicije, već prethodne.

“Bez dobrih puteva i infrastrukture zemlja će kaskati u odnosu na konkurenciju. Treba da djelujemo brže i da u narednoj godini predvidimo dobre kapitalne investicije i da zemlju što više uvezujemo”, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...