fbpx
NaslovnicaCrna GoraOporavljeno još deset osoba, ukupno 199

Oporavljeno još deset osoba, ukupno 199

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je još deset osoba oporavljeno od novog koronavirusa, saopštio je zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

On je na konfereniciji za novinare kazao da je do sada oporavljeno 199 osoba, što znači da je inficiranih trenutno samo 115.

„Sa lijepim entuzijazmom mogu reći da u ovom trenutku imamo više oporavljenih nego trenutno aktivnih slučajeva“, dodao je Begić.

Prema njegovim riječima, do sada je u Crnoj Gori urađeno blizu sedam hiljada testova na koronavirus.

Upitan da pojasni kako će izgledati najavljeno testiranje na javnim površinama, Begić je odgovorio da je cilj povećanje dostupnosti određenih servisa IJZ, odnosno servisa za uzimanje uzoraka i analizu.

„Uzimanje briseva se može vršiti maltene svugdje, jer smo primjetili da imamo epidemiološke džepove populacije. Nećemo definitivno ići po ulici. U planu su već definisana mjesta na kojima će se vršiti uzorkovanje“, kazao je Begić.

Na pitanje da li ima potrebe za ograničavanjem kretanja tokom prvomajskih praznika, Begić je odgovorio da se ti praznici ne razlikuju od ranijih, da računaju na odgovornost građana i da je siguran da će oni uspjeti da se suzdrže od masovnih proslava.

Upitan ko treba da obezbijedi zaštitne maske za zaposlene u kafićima, salonima i preduzećima koja počinju sa radom 4. maja, on je odgovorio da je to obaveza poslodavca

Begić je, na pitanje da li su razmišljali da određenim kategorijam stanovništva obezbijede besplatne maske, odgovorio da su pojedine opštine već počele sa besplatnom podjelom maski.

Upitan kada će početi sa radom dnevni centri za djecu sa posebnim potrebama, Begić je odgovorio da se o tim ustanovama vodilo računa i da će, uz poštovanje opštih i posebnih mjera, polako biti obuhvaćene procesom izlazne strategije i postepenim popuštanjem onoga što je do sada bilo sprovedeno.

Direktor Urgentnog centra Nermin Abdić kazao je da se u Kliničkom centru trenutno nalazi osam pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je pet na Infektinoj klinici i oni su stabilnog opšteg stanja.

„Jedan pacijent je u poluintenzivnoj, i on je jedan od deset koji su u drugom tekstu negativni, pa možemo reći da je oporavljen“, rekao je Abdić.

On je kazao da su dva pacijenta na respiratoru, i oni su životno ugroženi.

Abdić je kazao da KCCG nije zaboravio ni redovne obaveze, navodeći da je u polikliničkom dijelu prošle sedmice pregledano 1420 ne-kovid pacijenata, a u Institutu za bolesti djece 350 pacijenata.

Prema njegovim riječima, prošle sedmice je 936 pacijenata tražilo pomoć u Urgentnom centru.

Abdić je rekao da je za prethodnih šest dana ostvareno 1.014 poziva na broj Call centra KCCG 1622

„Gdje su u 41 odsto slučajeva dobili informaciju od naših najeminnentnijih doktora, specijalista i supspecijalista“, dodao je Abdić.

On je istakao da je prošle nedjelje u KCCG rođeno 59 djece, i dodao da su danas su u toj zdravstvenoj ustanovi rođene trojke.

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...