fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoHRA: Osuđujemo užasavajući oružani napad Rusije na Ukrajinu

HRA: Osuđujemo užasavajući oružani napad Rusije na Ukrajinu

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) osuđuje užasavajući oružani napad Rusije na Ukrajinu koji je protivan međunarodnom pravu, saopšteno je iz te nevladine organizcije (NVO), dodajući da očekuju da tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine hitno reaguje i utiče da se dalji zločini spriječe.

U HRA žale zbog već velikog gubitka ljudskih života koji se samo uvećava.

“Rat je neracionalno i neopravdano sredstvo za rješavanje međudržavnih sporova u 21. vijeku, koji živote svodi na ljudske gubitke”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su naveli da podržavaju napore svih koji se suprotstavljaju ratu u Rusiji i Ukrajini i svuda u svijetu.

“Podržavamo apel Amnesty International da se hitno zakaže zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da bi se osudila agresija Ruske federacije na Ukrajinu i očuvao međunarodnopravni poredak na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima HRA, iz iskustva na Balkanu zna se da svaki rat vodi u najteža kršenja ljudskih prava.

Oni su kazali da ne iznenađuju ocjene Amnesty International da je prilikom višestrukih napada Ruske federacije na brojne ciljeve u Ukrajini već došlo do kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ratnih zločina.

“Očekujemo da glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine hitno reaguje i utiče da se dalji zločini spriječe”, kazali sui z te NVO.

U HRA izražavaju solidarnost sa svim građanima Ukrajine u domovini, koji su na udaru oružja, i onima mimo njenih granica, kao i sa hiljadama građana Ruske federacije koji su ovih dana, kako su rekli, neustrašivo protestovali protiv rata i sada su zato zatočeni u ruskim zatvorima.

“Skrećemo pažnju na istaknute javne ličnosti u Ruskoj federaciji koji su svojim javnim istupanjem protiv agresije na Ukrajinu ugrozili sebe i svoje porodice i pozivamo međunarodnu zajednicu da ih zaštiti”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije