fbpx
NaslovnicaCovid19Slovenija povlači Crnu Goru sa liste sigurnih zemalja

Slovenija povlači Crnu Goru sa liste sigurnih zemalja

Ljubljana, (MINA/STA) – Slovenačka vlada povući će Crnu Goru i Luksemburg sa liste epidemiološki sigurnih zemalja iz kojih je moguće ući u Sloveniju bez ograničenja, najavio je danas vladin portparol za epidemiju Covid19 Jelko Kacin.

Albanija i Portugal od četvrtka će biti na tzv. crvenoj listi zemalja čiji građani moraju biti u karantinu po dolasku u Sloveniju, prenosi STA.

Kacin je rekao da je Vlada na današnjem sastanku razmotrila ocjenu epidemiološke situacije u zemljama Evropske unije i slovenačkog susjedstva, koju je pripremio Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIJZ).

Na temelju toga, vlada je odlučila da povuče Crnu Goru i Luksemburg s tzv. zelene liste epidemiološki sigurnih zemalja iz kojih je moguće ući u Sloveniju bez ograničenja.

U te dvije države broj zaraza na 100 hiljada stanovnika premašio je deset u protekle dvije sedmice, prenosi agencija.

Albanija i Portugal biće na crvenoj listi od četvrtka, a karantin od 14 dana biće obavezan za sve one koji dolaze iz tih zemalja.

Kriterijum za uvrštenje na taj spisak je da je u zemlji zabilježeno više od 40 infekcija na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana.

“Ministarstvo vanjskih poslova ne savjetuje bilo kakvo putovanje u zemlje označene crvenom bojom”, rekao je Kacin.

On je dodao da, ako je to apsolutno potrebno iz poslovnih ili bilo kojih drugih razloga, čovjek mora biti vrlo oprezan i ostati tamo što je moguće kraće vrijeme.

“Što se tiče putovanja u slobodno vrijeme, svi sami odlučuju gdje će krenuti, s kim će ići i koliko će rizikovati. Vlada želi da bude što je moguće manje naših putnika, turista koji bi se naivno upustili u određena putovanja, možda u nadi da to nikad neće biti jeftinije nego što je to sada slučaj”, rekao je Kacin.

Prema njegovim riječima, takva nagađanja nijesu na mjestu, pa vjeruje da će ove godine velika većina građana Slovenije kombinovati odmor u slobodno vrijeme kod kuće, a možda i drugdje.

“Iskreno savjetujem da ne putuju u Latinsku Ameriku, čak se i u Africi stvari pogoršavaju”, rekao je Kacin.

On je kazao da je vlada odlučila da dokaz negativnog testa za novi koronavirus, koji stranci moraju pokazati prilikom ulaska u Sloveniju, ne smije biti stariji od 36 sati.

“Do sada nije dozvoljeno da dokazi budu stariji od tri dana. Odlučili su napraviti ovu promjenu kako bi izbjegli zlostavljanja kojima smo već bili svjedoci”, objasnio je Kacin.

Najčitanije