fbpx
NaslovnicaCovid19U Podgorici moguće restriktivnije mjere

U Podgorici moguće restriktivnije mjere

Podgorica, (MINA) – U Podgorici, u kojoj je registrovano narušavanje zabrane kretanja u grupi, moguće je uvođenje još restriktivnijih mjera, ukoliko se one koje su propisane ne budu poštovale, kazala je načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ), Sanja Medenica.

Ona je, na konferenciji za novinare, kazala da je u Glavnom gradu regisrtovano narušavanje naredbe o zabrani kretanja u grupi, a dozvoljeno je kretanje samo jedne osobe.

Medenica je istakla da se u cilju suzbijanja i prevencije obolijevanja od COVID 19 mora nastaviti sa poštovanjem svih propisanih mjera.

“Ukoliko se to ne desi, u Podgorici, gradu sa najvećim brojem stanovnika, može se desiti da sagledamo uvođenje još restriktivnijih mjera”, kazala je Medenica.

Ona je zamolila da zaposleni u trgovini, pekarama i drugim objektima poštuju sve mjere koje su propisane.

“Treba voditi računa i o redovima koji se prave ispred tih radnji i ukoliko se svi ne budu pridržavali tih mjera to može imati posljedice”, rekla je Medenica.

Na pitanje da li su testirane osobe koje nemaju simptome, a koji pripadaju populaciji koja je najizloženija infekciji zbog poslova koje obavljaju, u koju pored zdravstvenih radnika, policije i vojske spadaju i radnici u trgovini, dostavi, građevini, Medenica je odgovorila da se testiraju apsolutno svi gdje postoji epidemiološka indikacija.

“Znači testiraju se osobe koje imaju respiratorne simptome i njihovi kontakti, tako da vrlo često dolazimo do rezultata da i u tim kontaktima imamo asimptomatske slučajeva, koji imaju najveći epidemiološki značaj”, pojasnila je Medenica.

Ona je dodala da se svi koji imaju veze sa potvrđenim slučajevima, u zavisnosti od epideiološke procjene, testiraju.

Na pitanje da li je IJZ započeo nabavku opreme za uvećenje broja testiranja, kao što je najavljeno, Medenica je odgovorila potvrdno.

U Crnoj Gori je od jutros do 16 sati i 45 minuta novi koronavirus registovan kod još četiri osobe i sve su iz Podgorice.

Kako je navela, tri novooboljela su kontaktni slučajevi jedne druge pozitivne osobe, a kod jednog je epidemiološko istraživanje u toku.

U Crnoj Gori do sada su koronavirusom zaražene ukupno 294 osobe.

Rukovodilac Medicinskog kriznog štaba Ranko Lazović kazao je da se u Kliničkom centru (KCCG) na Infektivnoj klinici nalazi deset bolesnika i oni su stabilnog zdravstvenog stanja.

Kako je naveo, u Internoj klinici nalazi se šest pacijenata, od čega su dva na respiratoru.

Lazović je rekao da je starosna struktura oboljelih u Crnoj Gori između 45 i 50 godina, jer je to stanovništvo najviše pokretno i pravi najveći broj kontakata.

“Tu jeste naš problem, još uvijek je pojačano kretanje, kontakti i u određenom segmentu nepoštovanje nekih mjera”, dodao je Lazović.

On je podsjetio da Dom zdravlja i Hitna pomoć u Adrijevici rade u punom kapacitetu.

Kako je naveo Lazović, bolesnik iz Plava nije bio izložen posjeti i bio je u dvokrevetnoj sobi sa još jednim bolesnikom koji je imao pratioca.

On je kazao da su i taj drugi bolesnik i njegov pratioc negativni na koronavirus.

“Iz beranske bolnice izolovana su 42 zdravstvena radnika, odnosno poslati su u samoizolaciju, od čega deset ljekara, pet pripadnika tehničkog osoblja i ostatak su medicinske sestre i tehničari”, precizirao je Lazović.

Kako je naveo, beransko interno odjeljenje je sada zatvoreno, osim devet pacijenta koji tamo leže.

Lazović je rekao da ljekarski timovi u beranskoj bolnici nijesu potrebni zato što je direktor te zdravstvene ustanove rekao da ima dovoljno srednjeg kadra i internista koji mogu da pokriju pacijente koji su tamo hospitalizovani.

“Tamo, kao i svuda, postoji rezervni sastavi, odnosno ljekari koji nijesu svi angažovani i čekaju, ukoliko se desi problem, da počnu sa radom”, pojasnio je Lazović.

Na pitanje da li su počele operacije malignih bolesnika u KCCG, Lazović je odgovorio potvrdno, dodajući da je napravljen spisak prioriteta malignih bolesnika.

“Svaki maligni bolesnik prije nego što bude hospitalizovan testira se na koronavirus, nakon 48 sati slijedi ponavljanje testa, koji takođe treba da bude negativan kako bi dobio uputnicu za stacionarno liječenje”, pojasnio je Lazović.

Najčitanije

Milojko Spajic

Spajić čestitao Vučeviću

Podgorica, (MINA) – Crnogorski premijer Milojko Spajić čestitao je predsjedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću...