fbpx
NaslovnicaCovid19U Federaciji BiH deset novooboljelih

U Federaciji BiH deset novooboljelih

Sarajevo, (MINA) – U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u protekla 24 sata potvrđeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je član Kriznog štaba FBiH Davor Pehar.

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih u tom bosanskohercegovačkom entitetu popeo se na 739 osoba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pehar je kazao da se na bolničkom liječenju nalazi 67 pacijenata, a devet ih je na respiratoru.

“Imamo 115 oporavljenih pacijenata. U FBiH zabilježeno je 30 smrtnih ishoda koje vežemo uz COVID 19, a dvije trećine umrlih su osobe starije od 65 godina“, saopštio je Pehar.

Najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 227, a najmanje u Posavskom, gdje su zabilježene tri pozitivne osobe.

Zamjenik ministra zdravstva u FBiH Goran Čerkez naveo je da su u toku razgovori o ublažavanju mjera koje je ranije donio Krizni štab.

Prema njegovim riječima, još dugo će biti neophodno da se nose maske, rukavice i drži fizička udaljenost, jer “pandemija nije ni blizu kraja”.

Kako je rekao Čerkez, naredne sedmice ipak se mogu očekivati blaže mjere.

„Razmatramo da se omogući osobama treće životne dobi da mogu izaći. Odrediće se koliko puta sedmično, ali ne samo osobama treće životne dobi, već i mlađima. Gledaćemo da mjere uvodimo na 15 dana da možemo pratiti efekte i brže reagovati“, kazao je Čerkez.

On je naveo da razmatraju mogućnost da određenim samostalnim djelatnostima, koje nemaju preveliki promet, omoguće smanjenje restrikcija, kako bi se ublažio udar na ekonomiju i postepeno vraćalo normalnom životu.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH zaraženo je 1.285 osoba, od koji je umrlo 48, a izliječeno 347.

Najčitanije