fbpx
NaslovnicaCovid19Predložili odlaganje otplate kredita

Predložili odlaganje otplate kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski poket URA predložio je Vladi da usvoji set ekonomskih mjera kojima će se ublažiti negativni efekti koronavirusa na crnogorsku ekonomiju i privredu, a kao prva i najhitnija da bude odlaganje otplate kredita.

Predstavnici URA su predlažili da Vlada i Centralna banka (CBCG), u saradnji sa poslovnim bankama, omoguće odlaganje otplate kredita do 1. juna ove godine, ili dok ne potraju mjere borbe protiv širenja virusa u Crnoj Gori.

“Odlaganje otplate kredita odnosilo bi se na sve dužnike – građane, preduzetnike, poljoprivrednike i kompanije, koji to žele, a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza najmanje do 1. juna, uz mogućnost produženja ukoliko bi se nastavile vanredne mjere Vlade za borbu protiv koronavirusa”, navodi se u saopštenju URA.

Tokom tog perioda, dužnik ne bi bio u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, a banke ne bi obračunavale zateznu kamatu na dospjela a neizmirena potraživanja i ne bi pokretale postupke izvršenja.

“Svi oni koji žele imali bi mogućnost da nastave sa redovnom otplatom svojih obaveza”, poručili su iz URA.

Banke bi imale obavezu da na svojim sajtovima i elektronskim putem informišu svoje klijente o mogućnosti odlaganja otplate kredita ili da im na drugi način dostave ovu informaciju.

“Obaveza klijenata bi bila da u roku od deset dana obavijeste banku da li prihvataju ili odbijaju navedenu ponudu. Sve ovo bi se završavalo elektronskim putem bez odlazaka u banku kako bi se preventivno djelovalo na moguće širenje virusa, a ispoštovale mjere i preporuke Vlade”, dodaje se u saopštenju.

Iz URA su ocijenili da je finansijska stabilnost građana neophodna i u redovnim, a posebno u vanrednim okolnostima.

“Zbog toga je obaveza Vlade da olakša poziciju građana i privrede u zemlji. Svijest o odgovornosti i solidarnosti svih društvenih činioca u ovim specifičnim momentima od velikog je značaja za prevazilaženje svih poteškoća sa kojima se možemo suočiti”, zaključili su iz URA.

Najčitanije