fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Do petka odluka o tome ko mora nositi maske

Mugoša: Do petka odluka o tome ko mora nositi maske

Podgorica, (MINA) – Epidemija u Crnoj Gori je završena, ali pandemija i opasnost još traju, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, navodeći da će do petka donijeti konačnu odluku u pogledu obaveznosti nošenja maski.

“Neke mjere moraju ostati na snazi, jer u okruženju još postoje aktivni slučajevi, i za očekivati je da se virus opet pojavi u Crnoj Gori, pa moramo biti spremni i na oprezu”, kazao je Mugoša u Bojama jutra na televiziji Vijesti.

On je istakao da od nošenja maski, održavanja distance i redovnog pranja ruku zavisi održavanje redovne situacije.

Kako je naveo, IJZ promišljeno sagledava cjelokupnu situaciju i prati poštovanje mjera, pa će u narednim danima dati uputstva o konačnoj odluci u pogledu obaveznosti nošenja maski.

“Za neke će biti obavezne, a za neke ne, znaćemo do petka”, kazao je Mugoša.

On je kazao da je dogovoreno da se jednom nedjeljno određuje koje su to zemlje iz kojih se može putovati u Crnu Goru.

„Odluka će se donositi u petak, a važiće od ponedjeljka”, precizirao je Mugoša.

On je istakao da Crna Gora ne može sebi priuštiti više rizika nego što trenutno postoji.

Zbog toga, kako je naveo, niko iz Srbije, osim građana Crne Gore, za sada ne može ući u Crnu Goru.

Mugoša je podsjetio da Srbija ima oko 50 aktivnih slučajeva na sto hiljada stanovnika, zbog čega sada ne spada u grupu zemalja čiji građani mogu putovati u Crnu Goru.

„Nadam se da će se to brzo promijeniti i da će sva situacija u regionu biti dobra. Normalno da je svima u interesu da se građani kreću, komuniciraju i da se spoje porodice”, kazao je on.

Govoreći o ublažavanju mjera izolacije za pomorce, Mugoša je rekao da je IJZ cijenio činjenicu da se mornari nalaze na brodu, gdje su izolovani, zbog čega je odlučeno da rizik nije veliki za one koji se iskrcavaju u zemlje ili dolaze iz onih zemalja koje se nalaze na listi dozvoljenih.

“Sa druge strane, za one koji dolaze iz zemalja koje imaju veću transmisiju virusa, moramo biti oprezniji”, istakao je Mugoša.

IJZ će, kako je naveo, i dalje će se nastaviti sa velikim brojem testiranja.

“Samim testiranjem se ne može otkriti veliki broj slučajeva, za nas je važniji nadzor, kako od strane gostiju koji dolaze, tako i od hotelijera, epidemioloških radnika i drugih”, dodao je Mugoša.

On je najavio da će već ovog mjeseca krenuti sa povećanim testiranjem, ali je, kako je kazao, nemoguće testirati cjelokupno stanovništvo.

“Spremamo nove planove i taktike za eventualni drugi talas, ali ne znamo da li će doći do uvođenja mjera kakve smo imali u ovom prvom talasu”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, biće velika sreća ako Crna Gora prođe bez drugog talasa.

„U šta sumnjam, zbog čega se moramo pripremiti za to”, dodao je Mugoša.

On je kazao da najveća opasnost prijeti od masovnih javnih okupljanja, zbog čega sadašnje ograničenje do dvije stotine ljudi i dalje ostaje na snazi.

“Nekih četrdesetak vakcina je u fazi izrade, o njima ćemo znati više tek kada se krene u proces primjene, a za sada je najveće pitanje stvaranja imuniteta”, rekao je Mugoša.

Crna Gora je, prema rnjegovim riječima, uradila nešto što ne iznenađuje.

„Crnogorci su pokazali da mogu kada hoće, ovih mjeseci smo svi bili odgovorni i držali se preporuka, a pokazalo se i da sistem može da funkcioniše jako dobro”, kazao je Mugoša dodajući da i rezultati govore tome u prilog.

Najčitanije