fbpx
NaslovnicaArhivaOrganizovali radionicu na temu intervjuisanja djece žrtava trgovine ljudima

Organizovali radionicu na temu intervjuisanja djece žrtava trgovine ljudima

Podgorica, (MINA) – Seksualno zlostavljanje i eksploatacija djece ostaju jedan od najozbiljnijih bezbjednosnih problema sa kojima se svijet suočava, poručeno je sa otvaranja regionalne radionice u organizacije Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Uprave policije.

Iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori saopštili su da će, tokom tri dana radionice koja se održava u Budvi, oko 40 učesnika razgovarati o različitim pristupima i iskustvima u radu sa djecom žrtvama trgovine ljudima.

„Kako pristupiti i razgovarati sa djecom u fokusu je trodnevne regionalne radionice na temu intervjuisanja djece žrtava trgovine i seksualne eksploatacije, koja je uz podršku OEBS-a počela danas u Budvi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će na radionici, takođe, učesnicima biti predstavljen univerzalno priznati protokol Nacionalnog instituta za zdravlje djece i ljudski razvoj (NICHD) u intervjuisanju djece žrtava zlostavljanja i eksploatacije.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag kazala je da seksualno zlostavljanje i eksploatacija djece ostaju jedan od najozbiljnijih bezbjednosnih problema sa kojima se svijet suočava.

Kako je rekla, regionalna radionica je prilika da se učvrsti pristup intervjuisanja usmjeren na žrtve i zasnovan na pravima.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazalo je snažnu posvećenost zaštiti djece. Misija OEBS-a u Crnoj Gori u potpunosti podržava tu posvećenost“, navela je Vag.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić kazao je da ta institucija nastoji da se bori protiv svih oblika organizovanog kriminala, uključujući i trgovinu ljudima.

On je poručio da je veoma važno kako se vode razgovori sa maloljetnim osobama koje su žrtve trgovine ljudima.

„Razgovor sa njima treba obaviti samo jednom, psiholozi i drugi stručnjaci moraju biti pripremljeni i treba izbjeći sve okolnosti koje mogu dovesti do saslušanja maloljetnika više puta, jer to na duge staze može ostaviti tajne posljedice kod maloljetnika“, rekao je Terzić.

Iz Misije OEBS-a kazali su da je regionalna radionica okupila oko 40 delegata – tužilaca, sudija, policajaca, psihologa, socijalnih radnika i predstavnika nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rumunije i Slovenije.

Misija je, kako su naveli, prošle godine organizovala regionalnu konferenciju „Suzbijanje eksploatacije djece na internetu u jugoistočnoj Evropi“, što je rastuća zabrinutost, a koja je okupila oko 50 delegata iz deset zemalja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije