fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNade u podsticaje podigle cijene nafte

Nade u podsticaje podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 36 USD, s obzirom da se ulagači nadaju podsticajnim mjerama u Sjedinjenim Američkm Državama (SAD), što je ublažilo strah od posljedica epidemije koronavirusa po ekonomiju.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 2,5 USD u odnosu na prethodno zatvaranje na 35,62 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,32 USD višoj cijeni od 33,82 USD, prenosi Hina.

“Tržišta nafte i dionica oporavila su se u petak zahvaljujući nadi da će SAD usvojiti paket podsticaja za ekonomiju, što je stišalo strahovanja trgovaca”, kazala je analitičarka Rystad Energy-a, Paola Rodriguez-Masiu.

S pažnjom se prate i vodeći proizvođači, posebno Saudijska Arabija, koja je najavila sniženje službene cijene nafte i povećanje proizvodnje nakon što je Rusija odbila predloženo dodatno ograničenje snabdijevanja zbog negativnog uticaja epidemije na potražnju.

Rijad je zajedno s Abu Dabijem ponudio kupcima više nafte uprkos prognozama o padu potražnje u ovoj godini, s obzirom na učestalo otkazivanje putovanja i ograničenje kretanja kako bi se suzbilo širenje virusa.

Ruski proizvođači nafte sastali su se u četvrtak s ministrom energetike Aleksandrom Novakom, ali nijesu razgovarali o ponovnom uključivanju u sporazum.

“Čini se da se mogućnosti za skoro rješavanje saudijsko-ruskog cjenovnog rata zatvaraju”, navela je analitičarka RBC Capital Marketsa, Helima Croft.

Američka investiciona banka, Goldman Sachs, procjenjuje da do aprila očekuje rekordno veliki višak nafte od šest miliona barela dnevno na globalnom tržištu koje obično troši oko 100 miliona barela dnevno.

Pritom bi pad cijena mogao smanjiti i ponudu jer će s tržišta istisnuti skuplje proizvođače.

Naftne kompanije u SAD-u, koje su postale vodeći proizvođači sirove nafte u svijetu zahvaljujući tehnologiji proizvodnje iz škriljaca, pripremaju se da smanje ulaganja i bušenje zbog pada cijena.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 33,25 USD, što znači da je pala 2,29 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije